Сред участниците в традиционния Луковмарш участваха хора, облечени в униформи крайно десни активисти с факли в ръце, предаде bTV.

Тази година в шествието се включиха националисти от Германия, Швеция, Чехия, Естония. Всички те се подредиха зад транспарант с надпис на български и немски: "Заедно за Европа".

Автобус с представители на гръцка националистическа групировка беше спрян по-рано днес от МВР.

При засилено полицейско присъствие Луковамарш премина през площад "Света Неделя" (където беше сборният пункт), бул. "Мария Луиза", бул. "Княз Александър Дондуков", бул. "Цар Освободител", ул. "Георги С. Раковски", бул. "Васил Левски", ул. "Тракия" 1, където е бил домът на ген. Луков.

Вижте снимки >>


По-рано се проведе контрапротест: „Без нацисти по улиците! Не на крепостта Европа!“

Минути преди началото на Луковмарш посолството на САЩ у нас осъди почитането на паметта на ген. Луков.

„Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение”, посочват от дипломатическата мисия.

ВМРО се разграничиха от организацията на Луковмарш, но преди дни общинският съветник от партията Карлос Контрера защити провеждането му.

Луковмарш, на който се почита паметта на ген. Христо Луков, традиционно предизвиква остри полемики, защото освен герой от Втората световна война, убитият от комунисти генерал е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас.

НА ФОКУС: Възражда ли се нацизмът в Европа?