В писмото си до Румен Радев по повод разговора между Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов (БСП) в ЦУМ висшият магистрат пише:

"Като орган по назначаването на главния прокурор, считам Вашата намеса за много наложителна, тъй като бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система. Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на гражданите в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в ЕС, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици".

Панов изтъква, че няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации и посочва конкретни решения на КС.

Според него действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, "а защо не и за липса на правова държава". Панов изтъква, че главният прокурор е върховен гарант за надзора за спазване на законите и неговият отказ да отговаря на членове на ВСС и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения.

"Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите, е грубо погазване на закона. Дори и у критично малкото граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики", пише още председателят на ВКС.

По думите му се пораждат основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм и тогава твърдението, че "съдебната власт е независима и не можем да се месим" изглежда напълно неоснователно.

"В качеството си на „арбитър“ на трите власти, Ви моля, да предприемете съответните действия за установяване на истината. Резултатите от една обективна проверка от напълно независим орган, който стои равноотдалечен от трите власти, каквато е президентската институция, биха били основателен повод, ако има данни за извършено престъпление, за сезиране на прокуратурата и охраняване на досъдебното производство от евентуални репресии върху разследващите магистрати от страна на главния прокурор", заявява още Панов.

Според него стойността на предоставените на президента правомощия се проявява в единството с характера му - при слаб като личност президент „силните“ правомощия ще бъдат „слаби“. 

"Дълбоко вярвам, господин президент, в силата на Вашия характер! Никой от тези, които са поели кръста да участват в управлението на страната, не бива да забравя, че историята ще бъде безпощадна към всички, които отказват да бранят достиженията на демокрацията и правовата държава.

Молбата ми към Вас ще завърша с една мисъл на великия Уинстън Чърчил: „Отговорността е цената на величието“. В очакване на Вашия отговор, оставам с уважение", пише накрая председателят на ВКС.

Вчера един от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев, пък изпрати до Европейската комисия писмо с искане за отстраняване на главния прокурор именно заради ЦУМ-гейт.

По този повод днес министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Тя определи като "тъжно“ изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо да бъдат решавани във ВСС.

"Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно - без проблеми на съдебната система, те не биха могли да съществуват", заяви Цачева, цитирана от БНР.