Задържането е реализация на оперативен сигнал на Териториална дирекция "Национална сигурност"-Ловеч и проведена съвместна операция със служители на „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Ловеч, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Действията на униформените служители стартирали тази сутрин, когато на пътя между селата Деветаки и Брестово те спрели за проверка микробус.

Превозното средство било натоварено с 1350 литра кондензат, добит незаконно от изоставен сондаж, държавна собственост.

В хода на процесуалните действия били извършени претърсвания в складова база в гр. Ловеч.

Там униформените служителите открили тир, натоварен с шест бидона, всеки с вместимост от 1000 л., пълни със същата субстанция.

В близост били намерени още три бидона, които също съдържали кондензат.

Задържани за срок от 24 часа са четирима мъже.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Незаконното добиване на нефтопродукт от изоставени газови кладенци край ловешкото село Деветаки е започнало преди доста време, съобщи областният управител на Ловеч Ирина Митева.

Митева заяви, че е получавала сигнали за незаконния добив и е уведомила Министерството на енергетиката и специализираните органи.

"През изминалата нощ в рамките на три часа четири лица са източили 1350 литра от течната фракция на газта. Имало е интервенция по отношение на газовите кладенци нееднократно. Пали се газа, за да изтече леката фракция на петрола, т. нар. лек петрол", каза още областният управител.

Тя добави, че находищата са били дадени на концесия на "Нефт и газ" АД - Плевен, но след като загубват стопанско значение, по закон трябва да се стопанисват от областния управител.

Според Ирина Митева охрана на място не може да бъде разположена, тъй като са няколко газови кладенеца и ще е много скъпо, но кметовете на населеното място и на общината извършват периодично проверки.

По думите й най-вероятно има опасност за околната среда заради паленето на газовите фракции, затова е уведомена РИОСВ - Плевен.

Опасност за хората обаче няма, тъй като кладенците са далеч от населените места.

В момента митнически експерти установяват точните количества на източения нефтопродукт.