Към 23 часа на 14 декември, в местност между село Люблен и Садина, служители на охранителна фирма, които работели по договор с горското стопанство, чули изстрели. 

На мястото, откъдето били произведени те, бил забелязан тъмен джип „Тойота ланд круизер“ с шуменски номера, чийто шофьор дал газ и успял да избяга. В последствие било установено, че автомобилът е собственост на транспортната фирма на бизнесмена.

В петък джипът бил открит на автомивка, минути преди да бъде измит от калта по време на бракониерския лов. При огледа от колата били иззети 7 кутии ловни патрони и други доказателства за извършеното престъпление. При претърсване в къщата на 41-годишния бизнесмен пък са иззети 3 ловни карабини, боеприпаси и части от убития едър дивеч.

Златко Ил. е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР. Пред разследващите той направил пълни самопризнания, като обещал да възстанови щетите. Районната прокуратура в Попово му е наложила най-леката мярка за неотклонение - „Подписка“.

Бракониерският лов се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с глоба от 100 до 300 лева, както и с лишаване от права да изпълнява съответна длъжност.