В изявление пред информационната си агенция Амак, джихадистката групировка съобщава, че нападателят от Уестминстър е "войник на "Ислямска държава".

По-рано днес британският премиер Тереза Мей съобщи, че мъжът, извършил кървавата атака, е роден във Великобритания и преди няколко години е разследван от МИ-5 във връзка с опасения за екстремизъм.

Засега властите смятат, че нападателят е действал сам и е бил "вдъхновен от международния тероризъм", но отказват да съобщят самоличността му, докато тече разследването.

Тереза Мей каза още, че не е имало предварителна разузнавателна информация за намеренията на терориста, нито за заговора.

"Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", каза тя.

Трима души загинаха, а около 40 са ранените след атаката, при която нападателят прегази с колата си десетки минувачи по моста Уестминстър в Лондон, след което намушка с нож полицай в двора на парламента при опит да проникне в сградата. Той бе застрелян от полицията.

Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули каза, че загиналите са полицаят Кийт Палмър, жена на около 45 години на име Айша Фрейд, която е работила наблизо в Лондонския колеж, мъж на около 50, чиято самоличност не бе обявена, и нападателят.

29 души остават в болница, като състоянието на седем от ранените е критично.

Тереза Мей заяви, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.

"Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, един германец, един поляк, един ирландец, един китаец, един италианец, един американец и двама гърци. Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви премиерът на Великобритания.

Осем души до момента са задържани от британската полиция.

Наши боксьор и треньор - свидетели на атаката в Лондон