Скотланд ярд: Атаката е вдъхновена от ислямисткия тероризъм

stat
04:04  |  23 март 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Автомобилът на терориста, след като го изостави, той нападна полицай с нож Автомобилът на терориста, след като го изостави, той нападна полицай с нож
Сн.: БТА

Убитите в нападенията, извършени вчера в Лондон на моста Уестминстър и в района на парламента, са вече петима, предаде БТА.
Сред тях има един полицай, трима цивилни, както и самият нападател, който бе ликвидиран край парламента, уточнява АП. Агенцията цитира Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд.

Той каза, че ранените, според новите данни, са 40.

"Няма да правя коментари относно самоличността на нападателя. Но ние отдаваме приоритет на версията, че той може да е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм", каза Роули.

Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения.

Там той изскочи от колата, размахвайки нож и наръга един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.

Двама румънци били ранени в нападението в  Лондон, съобщи министерството на външните работи на Румъния.

Сред ранените са и петима туристи от Южна Корея, и трима френски ученици.

Британската полиция съобщи, че в идните няколко дни по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи.

Бъкингамският дворец пък съобщи, че британската кралица Елизабет Втора е отложила планираното откриване на новата централа на Скотланд ярд.

Церемонията беше предвидена за днес, но от съображения за сигурност визитата на кралицата в новата централа е отложена, се казва в съобщение на двореца.

На церемонията Елизабет Втора трябваше да бъде придружавана от съпруга си принц Филип.

Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.