Според полицията случилото се е терористично нападение срещу мюсюлманите.

Лондонската полиция свързва и смъртта на 51-годишен мъж с нападението пред джамията. Според полицията Макрам Али, който вече е бил лекуван по други причини, е починал в резултат на множество травми, след като микробусът прегази вярващите, излизащи от джамиите след молитвите за рамазана.

47-годишният Осбърн е бил арестуван на няколко пъти, включително за подготовка или подтикване към тероризъм, пише БТА. Семейството му заявява, че той отдавна е имал проблеми.

Атаката беше извършена в момент, когато обстановката във Великобритания е изключително напрегната. През последните три месеца в Лондон бяха извършени три екстремистки нападения, при които загинаха 35 души.
Отговорността за тях пое "Ислямска държава", припомня Франс прес.

В началото на 21 век джамията във Финсбъри парк беше средище на лондонските ислямисти, които слушаха там пламенните проповеди на Абу Хамза, който през 2015 г. беше осъден на доживотен затвор в САЩ именно за тероризъм. Оттогава управата на джамията беше сменена.

"Нашата общност е в шок", заяви в понеделник нейния ръководител Мохамед Козбар, призовавайки вярващите към бдителност.

В Лондон бяха разположени допълнителни полицейски сили, които да вдъхнат спокойствие на общностите. След атентатите, свързани с "Ислямска държава", във Великобритания нарасна броят на инцидентите и проявите на агресия срещу мюсюлмани.

В Лондон те са се увеличили пет пъти, обяви в началото на месеца кметът Садик Хан. Средно на ден стават около 20 инцидента, насочени срещу мюсюлмани.