Демонстрантите развяваха знамето на съюза и скандираха: "ЕС, обичаме те!".

Под проливния дъжд хората викаха също: "Не на Брекзит", после някои от тях изсвириха и изпяха поп и денс версия на "Одата на радостта" на Бетовен, смятана за химн на ЕС, след което пяха песни на Бийтълс.

Някои от демонстрантите скандираха срещу бившия кмет на Лондон Борис Джонсън и Партията за независимост на Обединеното кралство, привърженици на Брекзита. В демонстрацията участваха и мигранти от страни членки на ЕС, притеснени за бъдещето си след Брекзита.

Същевременно двама депутати от британската опозиционна Лейбъристка партия - Джонатан Едуардс и Герайнт Дейвис внесоха официален призив в парламента за организиране на втори референдум за членството в ЕС, предаде Ройтерс.

Британските граждани трябва да постигнат съгласие по условията за напускане на ЕС и ако не са доволни от тях, те трябва да имат възможността да изберат оставането на Великобритания в ЕС, казват депутатите и припомнят, че петицията за организиране на втори референдум вече е събрала близо 4 милиона подписа.

Подобни призиви вече прозвучаха и в други страни от ЕС, като Полша. Но от консервативното правителство на Великобритания вече дадоха да се разбере, че «преиграване» на референдума от 23 юни няма да има.

Джон Кери: Брекзит може и да няма, Камерън не знае как да го направи

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че Брекзит-ът може никога да не се осъществи, предадоха Франс прес и БТА.

Това е един много сложен развод, поясни Кери на годишната среща на представителите на разузнавателните служби и на агенциите за сигурност, започнала в Аспен, в щата Колорадо.

В понеделник Кери се срещна в Лондон с Камерън и в Аспен каза, че британският премиер не иска да задейства член 50 от Лисабонския договор. Лондон не искал да рискува да се окаже без споразумение за сътрудничество с ЕС след изтичане на периода от две години за Брекзит, който ще се задейства при активиране на член 50 от договора, каза държавният секретар.

Кери добави, че Камерън се чувствал неспособен да започне преговори по нещо, в което не вярва и за което си няма идея как да подходи. Кери каза, че има средства, чрез които решението за Брекзит може в крайна сметка да бъде преобърнато.

Той каза, че САЩ имат за цел да сключат търговски споразумения както с ЕС, така и с Великобритания в случай на Брекзит, предаде ТАСС.

Същевременно Държавният департамент съобщи, че Кери ще обсъди с колегите си от ЕС Брекзитът по време на срещата на върха на НАТО през юли в Полша.