Това пише днес в."Гардиън" във връзка с атаката край парламента, в която бяха убити четирима души и ранени десетки. При атаката нападателят прегази с колата си десетки минувачи по моста Уестминстър, след което намушка с нож полицай в двора на парламента при опит да проникне в сградата. Той бе застрелян от полицията.

Рожденото име на извършителя на терористичното нападение в Лондон е
Ейдриън Ръсел Аджао, който по-късно е приел исляма и се е прекръстил на Халид Масуд.

Според информация на вестник "Таймс", цитирана от БНР, името на атентатора е Ейдриън Елмс. Той е роден в югоизточния лондонски квартал "Дартфорд" точно на Коледа през 1964 година. Бил отгледан само от майка му в Рай, в графство Източен Съсекс.

Ейдриън има дълго криминално досие още от тийнейджър. За последен път е бил в затвора през 2003 година за удар с нож в лицето на мъж пред старчески дом в Ийстбърн, излежавал е кратки присъди в четири затвора.

Вестник "Гардиън" отбелязва, че извършителят Халид Масуд е на 52 години, тоест близо два пъти по-възрастен от повечето от нападатели напоследък. В комюникето, с което "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за акта, джихадистката групировка окачестви Масуд като "войник", откликнал на нейния "призив".

Това е признак, че ИД не е имала контакт с него преди убийствата, отбелязва "Гардиън" и припомня, че същата терминология е била използвана за описанието на хора като Омар Матин, който през юни откри огън в нощен клуб във Флорида (и по време на атаката се вричаше във вярност на ИД) и атентатора от Ница през юли Мохамед Булел.

Терористичната групировка използва други думи по адрес на извършителите на нападенията в Париж и Брюксел миналата година - до голяма степен обучени, упълномощени и изпратени от ИД от Сирия в Европа, пише изданието, цитирано от БТА.

Една от целите на джихадистката групировка е да произведе впечатление по целия свят. И изявлението, с което поема отговорност за атаката в Лондон, бе огласено на арабски, френски, немски и английски.

 "Гардиън" изтъква, че естеството на терористичната тенденция дава и погрешно впечатление. Във вторник в Антверпен бе арестуван мъж за опит да блъсне с кола група хора. Той е имал огнестрелно оръжие и оръжия с острие. Тази тактика бързо се разпространява през международните граници. И е най-вероятно подражателски ефект, а не плод на световен заговор", заключава лондонският вестник.

В друга своя статия "Гардиън" посочва, че към британските служби за вътрешно разузнаване ще бъдат отправяни въпроси за това защо Масуд е излязъл от полезрението им, след като е бил разследван за прояви на екстремизъм и насилие. Създаден е екип на МИ5, който да провери защо той е бил снет от наблюдение и да извлече поука от случилото се.

Жителка на Бирмингам казва пред вестника, че Масуд е бил "приятен човек" и ревностен градинар, докато живеел със съпругата си и сина си в къща в съседство с нейната. Но през декември 2016 г. семейството внезапно се преместило, казала съседката. Според "Дейли телеграф" доказателствата сочат, че "вълците единаци" проявяват тенденция да действат в глутница.

Засега е рано да се говори за самоличността на приближените на Халид Масуд, но знаем, че е роден в Кент и е живял в Западна Англия. И има много белези на атаката и и извършителя, които са в унисон с установената преди това тенденция..
 
Изданието цитира анализ на британския мозъчен тръст "Хенри Джаксън съсайъти", според който сред лицата, осъдени през периода 1998-2015 г. за свързани с исляма престъпления, 15 на сто от тях са планирали или извършвали пробождане с хладно оръжие или обезглавяване. А делът на извършените нападения с превозни средства е 12 на сто, пише "Дейли телеграф".

ИД поема отговорността
за кръвопролития като това в Уестминстър, за да прикрие големите си загуби в Сирия и Ирак, твърди "Индипендънт". Вестникът цитира Жан-Марк Рикли от лондонския "Кингс колидж", според когото концепцията за "вълка единак" е сложна, защото в много случаи съществува връзка с вербовчиците или хора от организацията, които могат да бъдат проследени.

Ренад Мансур, изследовател по близктоизточна програма на "Чатъм хаус", е също на мнението, че идеята за "вълка единак" е съмнителна, защото въпреки че много от нападателите действат по "своя интуиция" и без напътствия, те често са част от по-широка онлайн или офлайн екстремистка мрежа, включваща роднини или приятели.