21-годишният Яхия Фарух е единият задържан за атентата на метростанция "Парсънс Грийн" в петък, предаде БНТ.

Засечен е малко преди полунощ в събота в западното лондонско предградие Хаунслоу. Фарух е бил дете от приемно семейство, във връзка с ареста му е претърсен адрес в лондонското предградие Стануел, близо до летище "Хийтроу".

По-рано на терминала за заминаващи на пристанището в Дoувър е задържан и 18 годишен мъж, сирак от Ирак, пристигнал в Обединеното кралство на 15 след смъртта на родителите му.

Според полицията двамата са обитавали дом в градчето Сънбъри край столицата. Собственици са възрастна семейна двойка, които през 2010 е удостоена с Орден на Британската империя за полагани грижи към стотици деца, включително бежанци.

Охранителни камери са запечатали човек, който напуска адреса в Сънбъри с плик от супермаркет, като използвания за бомбата, в петък сутринта, 90 минути преди експлозията във влака.

По време на обиска околните сгради са били евакуирани, а двамата собственици са останали при приятели. Съседи описват 88-годишният Роналд Джоунс и 71-годишната му съпруга Пенелъпи като "стълбове на местната общност" и си спомнят, че наскоро при тях са отседнали двама младежи на 18 и 22 години.

Полицията има две седмици да повдигне обвинения или да освободи заподозрените.

Междувременно равнището на терористична заплаха на Острова беше пониженo с една степен от максималната "критична" до "сериозна". Властите призоваха хората да останат бдителни, но не и тревожни.