Двама железничари пострадаха сериозно в неделя в района на жп гара Горна Оряховица.

Техническото оборудване в запалилия се локомотив е на повече от 40 години и то е отдавна морално и функционално остаряло.

Хубавото е, че няма непосредствена опасност за живота на пострадалите машинисти,  уточни Бунев.

Той посочи, че засега все още не е готова експертизата за аварията, но подчерта, че благодарение на това, че машинистите са забелязали задимяването и са слезли от машината, за да отворят капаците на двигателя, са останали живи. Ако бяха останали в локомотива, щяла да са овъглени", изтъкна Бунев. 

Районна прокуратура – Горна Оряховица води досъдебно производство срещу виновно лице за причиняване на телесна повреда на повече от едно лица поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност .

Досъдебното производство е във връзка с възникналия вчера взрив на локомотив на гара Горна Оряховица, при който пострадаха двама души /машинист и помощник машинист/. Локомотивът с четири прикачени вагона, след извършен курс, спрял на глух коловоз за минаване приз специализирана мивка на БДЖ. Докато машинистите чакали видeли дим, който излизал от двигателния отсек. При извършената от тях проверка избухнал взрив, при който двамата служители получили сериозни обгаряния.

Под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица се извършват огледи, назначени са съдебно-медицинска експертиза и пожаро –техническа експертиза. Разпитват се свидетели. Действията по разследването продължават.