Той коментира констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“.

„С цел защита интересите на населението и сигурността на работещите Междуведомственият съвет взе решение за спиране на лицензите на дружеството „Емко“ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Благодаря на работещите и представителите на фирмата, които потвърдиха, че има нередности и работят за тяхното отстраняване, каза министърът.

Лицензите са отнети заради неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се боеприпаси и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност, обясни Караниколов

По-рано тази сутрин работници от "Емко" излязоха на протест заради отнетите лицензи. Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание. Те подозират, че се повтаря сценария, като този в "Дунарит", където се сблъскаха интереси на Делян Пеевски и ексбанкерът Цветан Василев.

Според хора от завода фирмата им е постоянно атакувана в издания близки до Пеевски, което ги навежда на мисълта, че се цели неговото унищожаване и придобиване на безценица.

Държавата застава зад работниците. Те ще работят, но все пак мисля, че вместо да бъдат изкарвани на улиците да затварят пътища, ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите и незабавно ще им бъде възстановен лицензът за търговия“, заяви Караниколов.

По думите му няма замесени имена в решението за спиране на лицензите, а сигурност.

Длъжни сме да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото ако се случи някой инцидент, ще ни питате защо като сме знаели всичко това, не сме предприели съответните мерки, каза министърът.

От ръководството на "Емко" декларираха, че всички нередности са отстранени и настояват лицензът им да бъде възстановен бързо.

Според Караниколов, проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други, включително и в държавните и там не са констатирани такива нередности. Ако бъдат обаче констатирани такива, независимо дали е държавно или частно дружество, ще предприемем абсолютно същите мерки, допълни министърът на икономиката.

Той добави, че на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната, поради административни нарушения, не му е бил издаден лиценз точно в същото заседание, на което е бил спрян лицензът на завода „Емко“.

Караниколов бе категоричен, че законът е един за всички и те ще го спазват.

„Трябва да се преместят боеприпасите и веществата, които не бива да седят едно до друго, тъй като е изключително опасно. Другото е, че на производствената площадка боеприпаси и то на двора нямат място. Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим“, каза още Емил Караниколов.