Недоволството на оръжейниците е заради замразения от държавата лиценз за външно търговска дейност на предприятието.

Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание. Те подозират, че се повтаря сценария, като този в Дунарит, където се сблъскаха интереси на Делян Пеевски и ексбанкерът Цветан Василев.

Според хора от завода фирмата им е постоянно атакувана в издания близки до Пеевски, което ги навежда на мисълта, че се цели неговото унищожаване и придобиване на безценица.

„Има достатъчно силни интереси, които успяха да впрегнат държавната машина срещу „ЕМКО”, каза пред Нова телевизия директорът Славчо Димиев.

На въпроса кой стои зад това той отговори:

"Ясно е - вносителят е министърът на икономиката по доклад на МВР".

Предписанията на вътрешното министерство вече са изпълнени и лицензът може да бъде възстановен, убеден е Демиев. Решението също трябва да бъде на съвета, в който влизат представители на министерствата на отбраната, на икономиката, на вътрешните и на външните работи. Надяваме се на мъдро решение, което няма да доведе до преустановяване на едно българско производство - отбеляза Демиев.

"В завода работят над 800 души. Ако те останат без работа в малък град като Трявна, ще има последствия за всички", коментира Ваньо Лазаров, един от протестиращите работници.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат отстранени.

„Има неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се такива и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност”, поясни Караниколов. Той добави, че ако тези нередности бъдат отстранени, лицензът веднага ще бъде възстановен.