Това съобщи експертът по медийно право проф. Нели Огнянова в блога си.

Така най-високата съдебна инстанция потвърди решението на тричленния състав на ВАС.

До делото се стигна, след като преди година Съветът за електронни медии (СЕМ) отне лицензиите за телевизионна дейност на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД.

ТВ7 бе финансирана мощно от фалиралата КТБ. След разрива и затварянето на банката, започна и криза в медията, която завърши с отнемането на лицензията й и спиране на ефира.

Проф. Огнянова припомня, че лицензиите на двата тв канала са отнети на основание “установяване на неверни данни в декларациите по чл. 111.” Това са декларации за отсъствие на правни пречки, включително че кандидатите за лицензия не са лица, които “през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация” (чл.105, ал.4, т.5).

Според СЕМ, тъй като през 2016 г. са открити производства за несъстоятелност на двете търговски дружества, се отнемат лицензиите за неверни декларации – нищо че данните са били верни към момента на подаване на декларацията.

СЕМ намира, че възникването на правните пречки за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане, допълва проф. Огнянова.

Тричленният състав на ВАС постанови, че решението на СЕМ, в противоречие с лимитативните посочени в закона предпоставки, е отнел индивидуалните лицензии за доставяне на аудио-визуални медийни услуги с наименование „ТV7” и „СУПЕР7” и е заличил от Публичния регистър на СЕМ програми „ТV7” и „СУПЕР7”. Предвид изложеното настоящият състав приема, че обжалваният акт е издаден в противоречие с приложимия материален закон и следва да бъде отменен.

Съдът посочва, че проблемът, който очертава параметрите на правния спор, е свързан с въпроса дали лицензията може да бъде отнета на припознатото от СЕМ основание и без ЗРТ да го е уредил нарочно. Отговорът му е отрицателен. Съдебното решение не означава автоматично връщане в ефира на ТВ7. Съдът обаче посочва, че програмите от групата на ТВ7 могат да бъдат качени на мултиплекс и да се излъчва цифрово в ефира. Темида обаче е категорична, че телевизиите са загубили правото си за разпространение по кабел и сателит.