Днес след заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов са премахнати митническите пломби по съоръженията в комбината и нефтеното пристанище "Росенец", добавиха оттам.

Така вече е възстановен вносът на петрол и експедиция на горива.

Вчера Софийския административен съд спря изпълнението на решенията на агенцията за лиценза на двата данъчни склада "Нефтохим" Бургас и Нефтен терминал "Росенец".

"Лукойл" ще работи все едно, че има лиценз, докато съдът се произнесе, заяви тази сутрин Ваньо Танов.

Директорът на бургаската митница уведомил изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим" Сергей Андронов, че рафинерията може да възобнови работа, както преди да им се отнеме лицензът, съобщи на обед БНТ, цитирана от в. "Дневник".
Още вчера от рафинерията очакваха представители на митниците да разпечатат складовете, съобщи Нова телевизия.

Веднага след като официално е съобщено, че може да заработи, на терминала за обслужване на танкери са започнали да пристигат за разтоварване плавателни съдове със суров петрол, както и празни танкери, които да се зареждат с нефтопродукти.

След отнемане на лиценза нефтопреработващите инсталации на рафинерията са останали в режим "на подгрев", което означава, че само за 8 часа след издаване на разрешение те могат да заработят при пълния си капацитет.

Решението на Софийския административен съд, с което се спря предварителното изпълнение на решението на агенция "Митници" не се коментира, а се обжалва, каза междувременно пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на Лот 1 от автомагистрала "Марица" край Чирпан.
Той подчерта, че Европейският съюз не се е намесвал в този казус.
Премиерът припомни, че държавата има златна акция в бургаската рафинерия.

"Искаме да въведем ред във всички производства и в бензиностанциите, и в данъчните складове, за да може във всеки един момент да знаят (митническите власти) колко гориво има в страната, къде се изразходва, какво е неговото движение от входа до изхода на комбината", коментира Борисов, цитиран от БНР.