Съпредседателите на Съвета – вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, и министърът на икономиката Емил Караниколов обещаха свикване на извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност веднага щом бъде получен доклада на Главна дирекция „Национална полиция“.

Преди дни на редовно заседание на МС премиерът Бойко Борисов нареди проверките да бъдат ускорени. Целта бе да се успокоят работниците на дружеството, които заподозряха, че фирмата им се бута към фалит и направиха протест пред парламента.

Преди дни стотици служители на завода за боеприпаси „Емко” от Монтана и Трявна излязоха на протест пред парламента. Хората са притеснени, че не се ли върне лицензът на завода, до две седмици могат да останат без работа. Според фирмата дори след като отстранили всички наложени им предписания, лицензът така и не е върнат. Възложена им е обаче нова проверка.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за атаките срещу заводите. Той отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.