Това стана по време на днешното заседание на съвета, на което бе разгледан докладът на МВР и служба КОС за безопасността на съхранение на произведената от фирмата продукция.

"От днес фирмата е пълноправен участник на международните пазари", каза икономическият министър Емил Караниколов.

Той обясни, че в завода има още нарушения, които обаче не засягат безопасността на продукцията.

Заради неуредиците около лиценза, ВМЗ - Сопот е поел поръчката от Индия вместо "Емко".

По този повод министърът коментира, че това е търговски спор и той няма да оказва вмешателство. Караниколов призова ВМЗ, "Емко" и Кинтекс  да преговарят по тази сделка.

Преди дни обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че за него са по-важни държавните дружества, визирайки ВМЗ - Сопот.

МВР констатира, че в дружеството са отстранени нередностите с пряка опасност към населението и работниците. Има и предписания за отстраняването на други, които "Емко" ще изпълни, добави министърът. Той уточни, че тези нередности не са свързани с пряка опасност за населението и работниците.

Сред тях министърът посочи технически нередности, както и такива, които са свързани с поддържането на документацията.

Министърът обеща на работниците при съгласие на членовете на междуведомствения съвет бързо да се разглеждат исканията им, защото за стоката, произведена от тях, има голям интерес, и ако отговаря на закона, те по най-бързия начин ще получат правата да я изнесат.

В отговор на въпрос за включването на дружеството от Държавния департамент на САЩ в забранителен списък, министърът заяви, че това е неприятен факт, и допълни, че трябва да се работи за това то да излезе от него.

Караниколов напомни, че предстои в Националния икономически съвет към министерството да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на нормативната база и подпомагане на военно-промишления комплекс, което е било искане и на "Емко".

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов призова да не се шуми много по проблемите с "Емко", тъй като това обслужвало нашите конкуренти и по-специално Русия.

По думите му подобно говорене за технически параметри на произведените оръжия е самоубийствено и противодържавно. Това се отнасяло както за политиците, така и за медиите.

Всичко изнесохме от кухнята. Виновни са и управляващи, и медии, и всички, каза Симеонов.