Това заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов в коментар по казуса за оръжейното дружество, което заради нередности, свързани със съхранението на боеприпаси, временно загуби лиценза си. Той припомни, че са взети лицензите за внос и износ, а тези за производство и вътрешна търговия са все още в сила.

Вземането на лицензите предизвика протестите на работещите  в “Емко“ от Трявна и Белица, които заподозряха сценарий за “притискане“ на предприятието.

Като изрази надежда до началото на октомври проблемите наистина да бъдат решени, министър Караниколов коментира причините за отнемане на лиценза: 

"Беше получена справка от МВР в Междуведомствения съвет, където не членувам само аз, а и вицепремиерът Каракачанов и още около 20 ведомства -  службите за сигурност, Министерството на външните работи, Министерството на финансите - абсолютно всички ведомства, които имат отношение към военно-промишления комплекс. В справките, които получихме, бяха констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси -  мисля, че това е ясно на всички и самите работници и управители на дружеството също потвърдиха, че има такива нередности, които те работят да отстранят и се надявам, че вече са го направили".

Той призна, че в закона има нонсенс:

"Такъв е законът, за съжаление, аз също разбирам нонсенса. Когато има проблем със съхранението е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай". 

По повод предстоящите важни оръжейни търгове, които изглежда ще бъдат загубени за “Емко“ и във връзка с които се твърди, че точно те може да се евентуалната причина за атаките срещу дружеството, Караниколов коментира, че ако “Емко“ си отстранят нередностите, във връзка с които им е спрян лицензът за износ и внос, те могат да се явят на тези търгове.

Във връзка с това, че първият международен търг е в началото на октомври, той посочи, че се надява дотогава нередностите да са отстранени.  

"В крайна сметка това го правим с цел превенция, защото, ако, не дай си Боже, се случи някакъв инцидент и аз ви кажа, че е имало нередности, но са били маловажни или нещо такова, няма да го приемете, нали? Това е превенция  - законът е закон, не може другите дружества от военнопромишления комплекс да спазват абсолютно всички правила, а едно дружество да не ги спазва", каза министърът.

Според него не е съвсем коректно твърдението на “Емко“, че са отстранени всички нередности: 

"Първо, предписанията за нередности бяха от служба КОС и от “Пожарна безопасност“. Самото дружество “Емко“ разпространи три констативни протокола само от служба КОС - преди около две седмици. В два от тези три констативни протокола пишеше, че са отстранени нередности, но в третия имаше посочена нередност, на която се беше дала срок, съответно от службите, да бъде отстранена в срок от един месец". 

Емил Караниколов съобщи, че на 6 октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко".