Това става ясно от стенограмата от последното заседание на МС, на което премиерът обсъжда ситуацията около оръжейната фирма. Той настоява всички проверки да бъдат завършени скоро и работниците да бъдат уведомени, че ако всичко е наред, лицензът ще бъде върнат.

"До 6 октомври да направят всичко възможно, там някъде – 5, 6, 7 октомври, тази тема да приключи, сиреч да си изпълнят всички указания на служба „КОС“, казва Борисов.

Той припомня на министрите, че по всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях.

"Доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът," ядосва се премиерът.

Икономическият министър Емил Караниколов подчертава, че същите указания е дал и той.

"Помолих абсолютно всички - да отстранят нередностите. Целият Междуведомствен съвет е поел този ангажимент", казва министърът.

Караниколов припомня, че на 25 септември има извънреден Междуведомствен съвет, на който ще има информация от служба „КОС“ и от „Пожарна безопасност“. В случай, че са отстранени, още тогава ще предприемем действия, добавя министърът.

Вчера стотици служители на завода за боеприпаси „Емко” от Монтана и Трявна излязоха на протест пред парламента. Хората са притеснени, че не се ли върне лицензът на завода, до две седмици могат да останат без работа. Според фирмата дори след като отстранили всички наложени им предписания, лицензът така и не е върнат. Възложена им е обаче нова проверка.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за атаките срещу заводите. Той отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.