Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с прекратената процедурата за отнемане на лицензията на EVN, цитиран от „Фокус“.

Вчера от КЕВР съобщиха, че Комисията се отказва от процедурата за отнемане на лиценза на EVN.

„Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лицензията“, допълни Иванов, като подчерта, че наложената на дружеството глоба е максимално високото наказание, съгласно Закона за енергетика.

„Що се касае до другите две дружества – от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения“, отбеляза още председателят на КЕВР и обърна внимание, че обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията.

ЧЕЗ решава остава ли в България през септември >>


На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: „Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него“.

Иван Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лева.

„EVN обжалва пред административния съд-Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административен съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на Република България“, обясни Иванов.

От думите му стана ясно също, че до момента единствено EVN от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕК да върне прихванатите вземания.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние.