"При дружествата ЧЕЗ и ЕВН няма проблеми със сметките за ток за януари, но сме ги поканили да ги изслушаме. Клиентите на ЕНЕРГО-ПРО са получили две сметки с един и същ падеж и макар че отчетният период е спазен, реално се е получило плащане наведнъж на енергия, потребена за 51 дни, а това няма как да не направи впечатление на хората", заяви на заседание на парламентарната комисия по енергетика председателят й Делян Добрев.

Вчера той иницира извънредното изслушване в комисията, на което присъстват и представители на ЕРП. Причина станаха двойните фактури на "Енерго Про", които отчитат дълъг срок.

Убеден съм, че санкциите срещу електроразпределителните дружества трябва да бъдат увеличени, каза днес Добрев и потвърди предложението си за десеторно завишаване на глобите в случаите, в които се докаже тяхно нарушение.

"Енерго-Про"

"Съкратихме до минимума клиентите, които да получават междинна фактура. Имахме междинен отчет и сведохме групата клиенти до минимум", каза Стефан Абаджиев, управител на "Енерго-Про".

Софтуерен е проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж, посочи той, цитиран от БТА.

Според Абаджиев, тъй като процентът на междинните отчети е бил едва на 5 % от абонатите от дружеството, са решили да не информират с писма отделните клиенти, защото имало опасност това да не се случва.

На въпрос на Драгомир Стойнев от БСП дали всички клиенти получават фактури, Абаджиев потвърди.

„Има и клиенти, които плащат с електронна фактура“, каза той.

Абаджиев уточни, че се дава възможност за автоматично разсрочване на сметките с 15 дни, през които не текат лихви по сметките.

Например, ако срокът за плащане по фактурата от междинния отчет е 10 февруари, то тя ще бъде разсрочена до 25 феврурари, ако срокът е 16 февруари, те ще бъде разсрочена до 4 март, а при падеж 25 феврурари - до 13 март.

Това ще доведе и до удължаване на срока за прекъсване на електрозаханването поради забавено плащане с допълнителни 15 дни след падежа на фактурата, обясни Абаджиев.

ЕВН и ЧЕЗ

Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България, каза, че дружеството има график на четири отчетни периода, за да изпълнява законовото изискване отчетният период да не надвишава 31 дни. Това изискване е спазено за 99,72 процента от нашите клиенти, а в останалите случаи периодът е надвишен заради неосигурен достъп или лоши метеорологични условия.

До момента имаме 9 сигнала, които не засягат периода на отчитане, а стойността на фактурата, от тях само два сигнала се оказват основателни и съответната корекция е направена, каза Трифонова.

Зорница Генова от ЧЕЗ каза, че при тях всички клиенти са били отчетени в рамките на 31 дни. Имаме 594 отчетника, за да спазим това изискване, ходи се на всеки обект или се отчитат електромери дистанционно, каза Генова.
Тя добави, че дружеството има само една жалба за неспазване на периода на отчет за периода декември - януари и тя се е оказала неоснователна.

Реакции  от депутати

Валентин Николов  от ГЕРБ отбеляза, че в момента преживяваме "дежавю". На какво законово основание отново е провокирано търпението на хората, запита той и добави, че ако няма законова причина за това, то става въпрос за някаква надменност на електроразпределителното дружество или за нарочна провокация.

"Като народен представител поемам отговорност да вкараме такива законови промени, които да не позволяват това в бъдеще", заяви Николов.

Магдалена Ташева от "Атака" каза, че има сигнали и от потребители от Пловдив-област, които са получили двойно по-високи сметки за ток.

Жельо Бойчев от левицита пък заяви, че ако са били приети поправки в Закона за енергетиката, е нямало сега отново да се обсъждат високите сметки за ток. Ще внесем нов законопроект за промени, добави той.

Делян Добрев посочи, че предлаганите преди време от БСП промени са предвиждали да може да не се плаща сметка в рамките на три месеца и ако това е било прието, то на хората са щели да се събират още по-дълги периоди за плащане наведнъж.

Настояваме да продължи процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП, започната от предишния състав на ДКЕВР, искаме нови правомощия на регулатора за текущ контрол върху дружествата и настояваме за изпитания на електромерите в лаборатории на БАН и ТУ, заяви Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.