Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкрeсение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодaрение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра, каза в посланието си по повод 1150-годишнината от покръстването и паметта на св. цар Борис I Михаил българският патриарх Неофит.

В словото си патриархът спомена още, че днес – 1150 години след покръстването на българския народ – тези и множеството други свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила.

В празненствата участваха представители на всички поместни православни църкви - на Константинополската патриаршия, на Александрийската патриаршия, на Антиохийската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия, на Руската патриаршия, на Грузинската, Сръбската и Румънската патриаршия, както на Кипърската православна църква и на Eладската православна църква. От Руската православна църква ще пристигне Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация.

С църковни ордени бяха наградени премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.

Тази вечер от 19.00 часа в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна ще има празничен концерт за годишнината от покръстването.

На 3 май от 9.00 часа в катедрален храм-паметник "Успение Богородично" във Варна ще бъде отслужена Божествена света литургия от митрополитите на БПЦ-БП и от гостите от поместните православни църкви. Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията и ще произнесе слово.