Отличието й се присъжда за полифоничните й творби, които са паметник на страданието и куража в наше време, съобщи Nobelprize.org, цитирана от БТА.

Светлана Алексиевич е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав, който вече се нарича Ивано-Франковск. Отраства в едно беларуско село, следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка.

От 1976 година насам публикува наред с книгите си есета и репортажи. Сред художествено-документалните й книги са "Чернобил - хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда".

Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъдат връчени на на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Светлана Алексиевич изненада журито с резкия си тон срещу руския президент Владимир Путин, коментира германското издание "Шпигел", цитирано от "Фокус".

Беларуската дисидентка предупреди, че както в Минск, така и в Москва „има много опасни хора“, склонни да направят стъпка назад към авторитарното управление.
Западът може и да търси диалог с Русия, но в Кремъл интерпретират това като проява на слабост. Това е трудно за проумяване от европейците, тъй като „само съветските хора могат да разберат съветски хора“.

Светлана Алексиевич увери, че в Беларус и Русия „има много агресивни хора, които представляват опасност за света“, допълвайки, че „във всеки руснак живее по един малък Путин“.

Нобеловата награда

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 107 пъти. Носителите на Нобелова награда за литература от 1901 до 2014 г. са 111. Сред тях 13 са жени, а със Светлана Алексиевич те стават 14. 

 Само 4 пъти в историята на наградата  с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом.

Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

Миналата година с Нобелова награда за литература беше удостоен френският писател Патрик Модиано. Отличието му бе присъдено за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.

Нобеловата награда за химия - за ДНК

Нобеловата награда за физика - за неутрино