Това съобщи днес малайзийският вестник "Стар", цитиран от Интерфакс.

Изданието пояснява, че не се знае доколко жителите на Северна Корея са информирани за умишленото отравяне на заварения брат на диктатора Ким Чен-ун.

Листовките ще съдържа подробности за гибелта на Ким Чен-нам миналия месец, както и снимки; една от тях ще го представи умиращ на летището в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Освен това ще бъдат отпечатани и обвинения по адрес на Ким Чен-ун, когото южнокорейските активисти сочат като пряко отговорен за смъртта на неговия роднина.

"Ще започнем да пускаме листовките в средата на март", е казал цитиран от вестника активист, мъж, успял да избяга на юг от КНДР.

Ким Чен-нам почина на 13 февруари, след като две жени плиснаха в лицето му течност, съдържаща нервнопаралитичнта отрова VX. Предполага се, че са действали по указания на Пхенян.

Двете млади жени - виетнамка и индонезийка, бяха арестувани в Малайзия. Против тях са повдигнати обвинения в убийство.

Смразяване Пхенян - Куала Лумпур

Официално Пхенян все още не е признал, че мъртвият е Ким Чен-нам, а смъртта на "гражданин на КНДР" в Малайзия и спорове около разследването й доведоха до рязко влошаване на отношенията между двете страни.

Последна засега стъпка в тази посока е, че Малайзия ще анулира безвизовото влизане на севернокорейци на своя територия.

За мярката, влизаща в сила от 6 март, съобщи държавната агенция Бернама, която цитирайки вицепремиера Ахмад Захид Хамиди.

От севернокорейците ще се иска да се сдобият с виза преди влизане в Малайзия поради съображения за сигурност, е казал Хамиди.

- - -
* Официалното име на Северна Корея е Корейска народно-демократична република (КНДР), а на Южна - Република Корея.