Това съобщиха от Министерство на правосъдието в отговор на отворено писмо на председателя на ПЕС Сергей Станишев, адресирано до премиера Бойко Борисов. В писмото Станишев алармира, че поради забавени процедури от страна на Министерство на правосъдието тази нощ ще спре горещата телефонна линия.

Ето какво отговориха от Министерство на правосъдието: 

"С решение от 17 януари 2018 г. на Министерски съвет е приета Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. Въз основа на това решение МС отпуска на Министерство на правосъдието 450 000 лв. с които се финансират Консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите.

Във връзка с приемането на тази национална програма министърът на правосъдието е издал заповед за определяне състав на комисия, която да разработи финансирането на програми свързани с домашно насилие. Съгласно Закона за защита от домашно насилие, Правилника за прилагането му, както и Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, конкурсите за финансирането на програмите трябва се обявяват всяка година до 31 март.

В този смисъл министърът на правосъдието изцяло е спазил сроковете, предвидени в закона за защита от домашно насилие и забавяне от страна на Министерството на правосъдието няма.

На базата на тази информация опровергаваме твърдението, че Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие ще спре работа на 14 февруари.

Министерство на правосъдието е включило в годишния си план за 2018 г. за възлагане на обществени поръчки финансирането на Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие. Поръчката е стартирала и финансиране е осигурено с оглед непрекъсване на денонощните консултации и насочване на пострадали от домашно насилие лица".