Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС по време на Международна конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива".

„Всички сме наясно, че Европа утре ще бъде такава, каквато я изградим всички ние днес. За да можем да изградим Европа такава в каквато искаме да живеем, трябва да сме уверени, че тази отговорност е тежка, но само заедно и единно можем да го направим. Неслучайно избрахме за свое мото на председателството „Съединението прави силата“, поясни Павлова.

За всички нас Западните Балкани са една важна тема, едно буре с барут, което не трябва да оставим да тлее географски в Европа, дълги години пренебрегвани“, коментира Павлова.

Тя подчерта, че нямаме намерение и право да даваме фалшиви обещания, но в същия момент като държава, извървяла нелекия път към присъединяването, можем да кажем, че имаме научени уроци от 10-те години членство в Европейския съюз.

„Трябва да бъдем искрени към Западните Балкани. Те очакват дата, не можем да обещаем дата утре. Не можем да кажем, че в рамките на 6-те месеца на Българското председателство ще сменим дневния ред на Европа. Целта е да дадем честен и обективен пан за действие на всяка една от държавите спрямо нейния напредък, прогрес или проблемите, които има все още в нея. Искаме да работим и с всяка държава поотделно“, каза още Лиляна Павлова.