Според Павлова това са въвеждането на тол-системата и довършването на магистралите "Хемус" и "Струма", предаде Агенция "Фокус".

Тя уточни, че за автомагистрала "Хемус" има отворени оферти и до няколко седмици ще бъдат избрани и изпълнителите, за да започне строителството от двете й страни: от Ябланица до Боаза, и от обратната страна, от Белокопитово до Търговище.

Павлова нарече проекта важен и стратегически, който въпреки че е за сметка на бюджета, трябва да продължи и не би трябвало следващото правителство да го спре.

Що се отнася до завършването на автомагистрала "Струма" министърът в оставка напомни, че проектът е финансово обезпечен с европейски средства и ще бъде грехота България да загуби милиард инвестиции безвъзмезден ресурс, с който разполага.

Министър Павлова определи като трето важно направление от значение и за туризма пътният участък от Бургас до Слънчев бряг. Тя каза, че са избрали изпълнители както за обхода на Поморие – Ахелой, така и за обхода на самото Поморие.

Павлова съобщи, че за двата обхода, съответно Ахелой, входа на Поморие и пътната четирилентова връзка между тях са проекти, които трябва да стартират през следващата година.

Те са осигурени финансово от правителството в оставка, извършени са отчужденията, има и предвидени средства за аванс да се плати на изпълнителите.

Освен изброените три направление Лиляна Павлова очаква приемственост и за ремонта на пътищата в Северна-Северозападна България, за които в бюджета на АПИ има предвидени допълнително 100 милиона лева.