Двамата с председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров и с мениджърските екипи на строителните компании са обходили терените и са уточнили преработените графици за крайния срок за пълното изграждане на магистралата тази година.

В момента на ЛОТ 1 - участъкът от Оризово до Димитровград, работи екип от 92-ма археолози и работници. Mежду АПИ и Националния археологически институт с музей при БАН са подписани три договора за спасителни проучвания по трасето на 8 археологически обекта, се уточнява в информацията.

Ръководителят на археологическия екип Станимир Стойчев е уверил регионалния министър, че проучвателната дейност ще приключи най-късно до 20 май.

Лиляна Павлова е била категорична, че този път финалният срок за завършване на ЛОТ 1 е краят на септември и не подлежи на удължаване.

Борисов докладва във Фейсбук за АМ "Марица"

"Регионалният министър Лиляна Павлова ми докладва за реалното състояние на възобновеното строителство на АМ „Марица” по време на инспекцията на Лот 1 и Лот 2", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Той уточни, че Лот 1 - участъкът от Оризово до Димитровград, с дължина от 31,4 км, има сериозно закъснение последните две години.

 В момента голяма част от 34-те километра са готови за полагане на последния пласт асфалт. При добра организация на работата Лот 2 ще може да бъде пуснат за движение до края на месец май, допълни той.

Борисов изтъкна, че министър Павлова го е уверила, че в момента е подновено полагането на асфалт, доизграждат се отводнителните системи и се монтират мантинели.