Така отговори в изявление пред медиите бившият регионален министър на служебния - Спас Попниколов, предаде БТА.

По-рано днес той посочи слаби места в дейността на правителството "Борисов 2" във връзка с програмата за енергийно обновяване на жилищата като отчете, че има лавинообразен интерес, но няма пари за всички желаещи.

Павлова подчерта, че внушенията на служебния кабинет след ревизията са показали за кого работи, взимайки страна в кампанията и заигравайки се със страховете на хората.

Тя декларира, че първият 1 млрд. лв. за саниране са обезпечени финансово, а вторият милиард е гласуван в 43-то НС, за да може и той да бъде сигурен. Първите 2200 сгради са осигурени, подчерта бившият регионален министър.

Невярно било твърдението за недопустими разходи и те не са за сметка на живеещите в сградите, разясни бившият регионален министър като даде пример - ако съответният кмет е преценил, че иска допълнителни разходи, различни от енергийното обследване /за плочки пред входа, врати, домофони/, тези пари са за сметка на общината.

Така че твърдението, че МРРБ ще решава за чия сметка са, не е вярно, категорична е Павлова. Контрол се осъществявал на три нива като за сметка на програмата се плащало и за независим инвеститорски контрол.

Гаранцията за качество се издавала в полза на етажната собственост и тя може да предяви иск, а изпълнителите са длъжни да ремонтират и възстановят некачествените дейности.

Във връзка с твърденията за завишени цени, Лиляна Павлова обясни, че референтните цени са въведени през 2015 г. на база средните цени в строителството по данни на камарата на строителите, отчетени са също анализни цени при аналогични плащания отново в строителството.

В бума на строителството през 2015 г. те бяха високи, но след това паднаха, поясни бившият регионален министър. Така че, заключи Лиляна Павлова, твърденията на служебното правителство са неясни и спекулативни.

Програмата започва 2015 г. с първия милиард. През февруари 2016 г. уведомихме банката да не сключва нови споразумения, докато сградите от 2015 г. не се довършат в срок и качествено,обясни действията на кабинета "Борисов 2" ексрегионалният министър.