Министър Павлова, заедно с кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, положиха капсулата.

На церемонията присъстваха областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова, народният представител от ГЕРБ Дончо Баксанов, представители на Световната банка, на фирмата строител на язовира и на местната власт.

Изграждането на язовира започва в далечната 1986 година, но е замразено заради липсата на средства.

Според подписания договор с фирмата – изпълнител „Щрабаг – Станилов“ обектът трябва да е готов за 900 дни като цената е 56 милиона лева.

Строителството на язовира ще реши проблема с безводието в община Панагюрище и други населени места в Пазарджишка област.

До момента е изградена повече от половината язовирна стена, съществуващата водовземна кула ще бъде разрушена и ще се изгради нова под водата, уточни кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Вижте снимки>>

Предвидено е и изграждането на помпена станция и водопроводи. С работата по изпълнение на проекта ще бъдат ангажирани повече от 300 души.

„В навечерието на Димитровден, Деня на строителите, полагаме основите и даваме началото на този изключително важен проект, очакван повече от 30 години”, каза по време на официалната церемония министър Павлова.

С помощта на Световната банка и от българския държавен бюджет имаме 56 милиона лева целенасочена инвестиция за изграждането на това язовирно съоръжение, изтъкна министърът.

Той посочи, че язовир „Луда Яна” ще осигурява питейна вода за над 40 хиляди души.