С тези думи  министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова откри форума на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС в НДК. Със срещата започва парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По думите на Лиляна Павлова България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии през последните години.

„У нас 20% от професионалистите в този сектор са жени и това е нещо, с което се гордеем. Гордеем се и със стабилен икономически растеж от почти 4%, нулев бюджетен дефицит и нивото на националните ни дългове, което е под 26% и с което сме трети в Европа".

Павлова отбеляза още, че България е трета в Европа и по своите исторически артефакти, втора в света по богатство на минерални извори и на първо място по производство на лавандула и лавандулови продукти.

"В исторически план със своята 1300-годишна история България никога не смени своето име, гордеем се с кирилицата и със своя език, заради което Българското председателство ще се води изцяло на български език“, каза още министър Павлова.

Лиляна Павлова открои някои от най-важните събития за следващите шест месеца, сред които срещата на върха ЕС-Западни Балкани /28+6/ на 17 май в София и поредица от дебати по новата Многогодишна финансова рамка. Тя отбеляза, че ще се обсъжда как да се постигне баланс при бюджет с минус 10-15 млрд. евро след излизането на Великобритания да се осигури подкрепа за традиционните политики като кохезионна и селскостопанска, но и да се адресират новите предизвикателства като сигурност, миграция и климатични промени.

Павлова посочи, че най-голямото предизвикателство пред ЕС е темата за сигурността, в частност сигурността на външните граници. По думите й най-тежките дебати, които предстоят, са свързани с реформата на системата за убежище.

С реплика на парламентарния звънец председателят на НС Цвета Караянчева откри срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС/КОСАК/.

Като амбициозна и интересна оцени програмата на председателския КОСАК Караянчева. По думите й, вече близо 30 г. форматът се очертава като успешен за участието на парламентите при вземане на решения по въпросите от европейския дневен ред и е своеобразен гарант за демократичен контрол на гражданите върху ЕП.

На днешната среща ще се говори за приоритетите на българското председателство - младите хора, икономически растеж, цифрова икономика, Западните Балкани, бъдещето на Европа, кохезионната политика, отбеляза председателят на НС.

Председателят на комисията по европейски въпроси към българския парламент Кристиан Вигенин приветства участниците с "добре дошли в снежна София". Той поздрави Естония и естонския парламент за тяхното отминало вече председателство. Вигенин обясни на участниците във форума смисъла на логото "Съединението прави силата" като разказа легендата за хан Кубрат и синовете му. ЕС се нуждае от сила и решимост, за да отговори на очакванията за сигурност, на промените в климата, за икономически растеж, подчерта Вигенин.

Процесът на разширяване на ЕС към Западните Балкани е безалтернативен, гарантиращ сигурност и просперитет, категоричен е той. Затова и българското европредседателство се води от разбирането за сигурност и стабилност чрез сътрудничество и интеграция, чрез подобряване връзките на региона с единния пазар на ЕС.

Вигенин подчерта, че по време на нашето председателство ще бъдат структурирани и приоритетите на следващия европейски бюджет. Ще работим за засилване видимостта на Дунавския и Черноморския регион, за подобряване на тяхната свързаност, увери участниците във форума Кристиан Вигенин.

Дискусиите днес са фокусирани върху три основни теми - приоритетите на председателството;"Бъдещето на ЕС -сила в единството", представен от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова. Третата сесия от срещата е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС.