Това обяви на енергийния форум в Баку заместник-енергийният министър Жечо Станков, цитиран от БНР. Той съобщи, че Русия приема, че има грешка при изчисляването на лихвите, които НЕК трябваше да плати за оборудването.

Според него в най-добрия случай това би намалило дължимите към руснаците суми с около 12 милиона евро.

Конкретната стойност подлежи на изчисление, не е в нашата компетентност, за да можем да кажем точно каква е стойността. Ние възразяваме по начина на изчисление и се надяваме в най-кратки срокове арбитражът да се произнесе, каза Станков.

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че е "допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено". В средата на месеца тя каза, че в арбитража в Париж е внесено възражение за размера на лихвите по задължението.

Говорим за лихва след месец май 2015 година, която е приблизително в размер на 83-84 милиона, и се надяваме, уважавайки нашия иск, нашите претенции, да може да падне тази стойност, обясни днес зам.-министърът.

По думите му важно е да споменем, че руската страна се е съгласила с това, което ни дава възможност да считаме, че това е от наша страна протест, който ще бъде признат и съответно лихвата ще бъде намалена.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов поиска от руския президент Владимир Путин да бъдат преразгледани лихвите по сделката.

Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества (НЕК и "Атомстройекспорт" - б.р.) и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов.

Националната електрическа компания (НЕК) е решила да не обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса АЕЦ "Белене", това бе съобщено на сайта на Министерския съвет (МС). Международното адвокатско дружество "White and Case", което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд, е готово с поисканото от премиера Бойко Борисов становище какви са възможностите да се обжалва решението.

Адвокатите посочват, че възможностите да се обжалва от страна на България са твърде ограничени, защото арбитражни решения по търговски дела се смятат за окончателни и задължителни.

Има обаче възможност за технически корекции и те вече са поискани от страната ни. "Атомстройекспорт" е приела четири от седемте грешки, посочени от българската страна, което ще намали дължимата от НЕК сума.

Очаква се окончателното произнасяне на съда в Женева. Електрическата ни компания е била запозната с всички хипотези за оспорване на решението на арбитражния съд и е взела решение обжалване да не се предприема.

Вчера НС гласува да бъде предоставен заем на НЕК, с който да бъдат платени руските реактори. Точна сума обаче не бе записана.