Цял ден лидерите на БСП и ГЕРБ водиха словесна престрелка - от Сандански през Благоевград до София.

А темата бе: ще има ли дебат между двамата. В една телевизия или пред всички медии ще бъде той? И кой ще участва в него - само двамата лидери или и екипите им?

Вчера по обяд ръкавица хвърли Нинова."Предизвиквам Бойко Борисов на лидерски дебат с мен да спорим като кандидати за премиери". И настоя двамата да се явят пред всички медии. "Аз няма да отида на дебат само в една телевизия", заяви тя Нинова пред Радио К2.

В петък тя призова Борисов да се разберат като мъже. И го покани на лидерски дебат. Борисов първо обясни, че с жени не спори и е по-добре дебатът да е между екипите на ГЕРБ и БСП. После прие дебата и дори го насрочи - вторник, 19,30 ч, Нова телевизия. Обяви още, че е готов на същия формат и в Би Ти Ви.

Нинова обаче отсече вчера: "Предлагаме да наемем една зала, да поканим всички медии, за да може всички да са равнопоставени".

"Моето желание е да бъдем пред всички в една зала, но лично с г-н Борисов, не с екипи - продължи тя. - Нека екипите да работят. Екипите нека да представят платформа и да спорят експертно."

"От такива жени, които искат да се правят на мъже, винаги съм бил притеснен. Поне в ГЕРБ гледаме половете да си стоят на място. Но това е тяхна воля, ние не сме против любовта", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Сандански по време на VIII зимен университет на младежи ГЕРБ.

Той продължи с шега:

"Уважаемата моя колежка от БСП ме призовава да се разберем по мъжки, но в Благоевградско това означава да си ударим по едно кроше и да направим някакъв бой, а аз искам мир".

"Госпожите от БСП искат да превърнат дебата ни в махленска свада. Добре, ще го превърнем", отсече по-късно в София Бойко Борисов при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ.

Дебатът между лидерите на ГЕРБ и БСП трябва да се състои, независимо къде и кога ще бъде излъчен. За това бяха единодушни в студиото на "Беновска пита" по Канал 3 Тома Биков (ГЕРБ), Иван Таков ("БСП за България"), Слави Бинев (ДПС) и Николай Николов (РБ - Глас народен). Според социолога Кольо Колев ("Медиана") е задължително дебатът да е пред всички медии.

Ние обаче искаме освен лидерите в дебата да участват и по трима експерти - по най-важните ресори в държавата, каза Тома Биков, цитиран от "Стандарт". За БСП е важен само лидерският дебат, контрира внукът на Пеко Таков - Иван Таков. И обясни: "Не защото БСП няма експерти, а защото хората искат лидерски дебат".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За номерата на БСП и ГЕРБ в интегралната бюлетина