С измененията в Закона за българските лични документи, внесени от Министерския съвет се създава правна възможност в личните карти на българските граждани да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

Новите текстове предвиждат наличието на електронен носител на информация - чип, имплантиран в личните карти, и се регламентира начинът, по който това ще става.

Гражданите ще имат възможност да контролират каква информация се записва на електронните носители в личните им карти, пише в мотивите към законопроекта.

Промените не задължават гражданите да сменят личните си карти. Предвижда се вграждането на чипа да стане поетапно при изтичане на настоящите лични карти.

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години този брой се очаква да нарасне до 1 600 000.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометричните данни на лицето в отделен защитен сегмент на носителя, ако в заявлението за издаване гражданинът е заявил желание за това.

С новите текстове се урежда и начинът за вграждане на електронен чип в международните паспорти.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител.