Служители на разузнавателната служба Ми-6, офицери от британските военновъздушни сили и техни колеги от САЩ и Франция са посетили тази седмица база край град Тобрук, контролирана от прозападна милиция.

Целта им е била да установят по-важните обекти на групировката "Ислямска държава", които могат да бъдат бомбардирани, ако се вземе политическо решение за това.

Британското командване се опасява, че групировката се кани да премести щаба си от Сирия на либийското крайбрежие край Сирт, допълва в."Сънди Таймс", цитиран от БНР.

34 бунтовнически групи от целия свят са се врекли във вярност на ИД към края на миналата година. През 2016 г. този брой може да нарасне според доклад на ООН.

В доклада адресиран до страните членки на Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреждава, че трябва да са готови за засилване на атаките от свързани с ИД групи от страни като Пакистан, Узбекистан, Филипините, Либия и Нигерия.

Неотдавнашното разширяване на сферата на влияние на ИД в Западна и Северна Африка, Близкия изток, Южна и Югоизточна Азия показва скоростта и мащабите, с които се разви тази сериозна заплаха само за 18 месеца, се отбелязва в доклада.