След като се оттегли от политиката през 2012 той почти бе забравен. Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог, пред телевизия „Блумбърг“. През последния месец сондажите на общественото мнение във Франция показват, че общественото доверие към настоящите лидери на Франция дори се покачва.

"Едва ли настоящите лидери на Франция биха предприели толкова евтин ход като ареста на Саркози, защото той едва ли би отвърнал очите на французите от по-сериозните проблеми, с които се сблъскват", смята политологът. Наистина изглеждат необичайни обвиненията и ареста на Саркози.

"Той се отказа от политическа дейност още през 2012. Официално заяви, че се оттегля от политиката. Изведнъж, обаче, сега се развива една история, която стана известна през 2012 година с разкрития, които позволиха да се предложи, че при предизборната кампания през 2007 Никола Саркози е получил доста значителна сума от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, за да спечели изборите", коментира Тодоров. 

"Тогава съперник на Саркози беше социалистката Сеголен Роял, която дори наскоро реагира на ареста на Саркози като поиска истината да излезе наяве и дано гражданите разберат дали двамата тогава са били при равни условия", припомни политологът. Това обаче не може да бъде основната причина да се повдигне сега такова обвинение, добави проф. Тодоров.

"Предполагам, че сега е изтекла информация от страна на либийци, свързани с Моамар Кадафи, които изглежда искат да си отмъстят на Саркози. Защо на Саркози - защото точно по времето на неговото управление Кадафи беше свален и убит от бунтовниците, подпомагани и от Франция. Но Франция храни пиетет към бившите си президенти и ако нямаше доказателства, които да издържат в съда, едва ли прокуратурата би се ангажирала с подобна акция. Разбира се, всичко трябва да бъде доказано в съда. Не изключвам и обрат, но не е много ясно как ще завърши всичко това", завърши проф. Тодоров.