Причината е разследване за възможно незаконно финансиране на неговата предизборна кампания през 2007 година, съобщи "Ройтерс", като се позова на източник, близък до разследващите.

Засега политикът е в ареста на съдебна полиция в Нантер, където е бил повикан да даде показания. Той е разследван за евентуално получени пари от Муамар Кадафи чрез френска банка за кампанията си. Сега е напълно възможно Саркози да получи и обвинения за корупция, търговия с влияние и отклоняване от плащане на данъци, коментират френски медии.

В хода на това разследване през януари бе задържан и британският бизнесмен Александър Джури, който стана и основен заподозрян за участие в евентуално незаконно финансиране на Саркози.

За първи път либийските власти заговориха за плащания към Никола Саркози през 2011 година. Тогава синът на Кадафи Сейф ал-Ислам даде интервю на Евронюз и призова Саркози да признае, че е получавал пари от сметките на Муамар Кадафи. Досега обаче бившият френски държавен глава отрича да е имало нещо подобно.