Акцията била осъществена този месец в Мисрата, в североизточната част на Либия. Градът е трети по големина в страната и има пристанище на Средиземно море.

Това е първо съобщение за непосредствено участие на британски военни в действията против отряди на ИДИЛ в Либия. Източник е местен военен командир.

«Моето подразделение работеше само с англичани. Лично съм се срещал с тях, те унищожиха две минирани превозни средства, които бяха насочени против бойците ми» е казал офицерът Мохамед Дурат.

Според него единият от камионите-бомби трябвало да взриви мост в Мисрата, когато се намесили британците.

По-рано тази година беше съобщено, че британски елитни командоси в Либия, съветват местните сили в борбата им против ИДИЛ. Сред тях имало и бойци от знаменитото поделение SAS (от Special Air Service).

Нарастващото присъствие на джихадистки групи в страна с миграционен път през Средиземно море към Италия се възприема като риск за сигурността в Европа, пише «Телеграф».

От 31 март в Либия започна да действа подкрепяното от ООН правителство на националното единство на Файез Сарадж, което постепенно разширява контрола си в страната.

Тази власт вече няколко пъти заявява намерение да се справи с джихадистите, които контролират отделни части от територията.

Западните страни също разчитат на Фарадж и му помагат, но не са склонни да участват пряко със сухопътни сили. Досега са извършвани само отделни въздушни удари и ограничени спецоперации на терена от сили на САЩ и Франция.