Версиите на либийското правителство и на бунтовниците се различават, обобщават световните агенции, като се позовават на очевидци, на кореспонденти и на информации на арабските телевизии Ал Арабия и Ал Джазира.

След прекратяването на дневния пост на рамазана в събота вечерта бунтовниците около Триполи са започнали решаващо настъпление към столицата, съвпаднало с въстание на столични противници на режима на Кадафи. Според жители на Триполи сражения се водят в предградията Таджура, Када и Джансур, кварталите Фашлум, Суг Джума, Арада и Бен Ашур. Репортери на Ройтерс и на АП предадоха, че ожесточената стрелба се чувала ясно в центъра на Триполи. Арабските телевизии съобщиха, че Таджура и други квартали били под контрола на бунтовниците. Представители на бунтовниците казаха, че се водят сражения и в района на летището Митига. То е обкръжено от бунтовнически сили, които са призовали намиращите се там лоялни на Кадафи части да се предадат, за да не се стига до кървава баня, предаде Ройтерс.

ДПА съобщава, че е обсаден дори комплексът, в който се помещава резиденцията на Муамар Кадафи. Бунтовниците съобщават за убити и ранени в техните редици, но и за убити и пленени военни на Кадафи. На два пъти стрелбата и обстрелът утихваха, но после се подновяваха, предшествани от мощни експлозии.

Лидерът на бунтовническия орган Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил поясни, че настъплението срещу Триполи е съгласувано с НАТО, с арабските съюзници на въстаниците и с въоръжени противници на режима в самата столица, предаде АП. Офанзивата била под кодовото име Операция Морска сирена, поясни бунтовническият командир полковник Фадлала Харун. Оръжията за операцията са били изпратени в Триполи с кораби-влекачи в петък през нощта, допълни полковникът.

Заместник-председателят на ПНС Абдел Хафиз Гога също потвърди, че противниците на Кадафи са въстанали в Триполи, предаде Ройтерс. Въстаниците в Триполи координирали действията си с приближаващите се от изток, запад и юг бунтовници към Триполи, допълни Гога. "Съдбовният час настъпи", заяви Гога. Той допълни, че самолети на НАТО извършват удари в Триполи, за да отвличат вниманието на силите на Кадафи. "Следващите часове ще са критични. Много от лоялните на Кадафи бригади и техните командири вече са избягали от Триполи", подчерта Гога.

По-рано тази нощ телевизиите Ал Джазира и Ал Арабия съобщиха, че според бунтовниците Триполи можел да падне до часове. Новината за настъплението породи изблици на радост в бастиона на бунтовниците Бенгази, където хиляди излязоха по улиците да празнуват и да следят на огромен екран в крайбрежната зона съобщенията на Ал Джазира за обстановката в Триполи. Подобна радост имаше и сред жителите на Сабрата, на 50 километра западно от Триполи.

На фона на информациите за настъплението министерството на външните работи на Тунис обяви, че признава Преходния национален съвет на либийските бунтовници за единствения легитимен представител на либийския народ. Това породи изблици на радост и в столицата на Тунис, където хиляди либийци ликуваха пред сградата на либийското посолство.

Коренно различна картина в Триполи обрисува говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим. Той поясни, че малки групички от въоръжени бунтовници са проникнали в столицата, но силите на Кадафи са се справили с тях и градът е вече в безопасност. Насред тези противоречия държавната телевизия излъчи ново аудио послание на Муамар Кадафи, в което той призовава милиони негови поддръжници да си върнат превзетите от бунтовниците либийски градове, нарича бунтовниците "предатели" и "плъхове" и твърди, че те са агенти на френския президент Никола Саркози, който чрез тях се опитвал да присвои либийския петрол, за да го подари на френския народ преди президентските избори. Кадафи се зарече, че никога няма да допусне подобно нещо да се случи и да позволи на бунтовниците да унищожат Либия и либийския народ.

Същевременно либийският премиер Ал Багдади Али ал Махмуди разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и настоя ООН да разследва предполагаеми нарушения на правата на човека от страна на НАТО в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на либийската агенция ДЖАНА. Премиерът призова в най-скоро време високопоставена делегация да посети Либия, за да се увери отблизо за нарушенията на правата на човека на НАТО, да провери какво се случва в страната и да обсъди намирането на решение на конфликта между либийците без външна намеса. Либийският премиер предложи Бан и председателят на комисията на Африканския съюз Жан Пинг да се присъединят към делегацията, която ще посети Либия.

Затягането на бунтовническия обръч около Триполи лишава местното население от доставки на гориво, електричество и на храни, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че хиляди чужденци, сред които и журналисти, които са в капана на града, искат да го напуснат и Международната организация по миграцията обяви по-рано тази седмица, че планира евакуация вероятно по море. Паралелно бунтовниците признаха в събота, че са били изтласкани от артилерийски части на Кадафи от петролната зона на град Брега, след като в петък обявиха, че го контролират. Брега е на 240 километра югозападно от Бенгази и е важен петролен терминал. В петък бунтовниците обявиха, че са превзели Злитан. В събота, обявиха, че са освободили от силите на Кадафи и град Зауия. Злитан е на 150 километра източно от Триполи и бунтовниците от началото на август се мъчат да го завладеят. Независими източници обаче не са потвърдили тази информация, отбелязва Франс прес.

Зауия е паднал в ръцете на бунтовниците след ожесточени сражения на входа му в събота. Градът е на 40 километра западно от Триполи и главното му предимство е рафинерията. Заради сраженията доставките оттам бяха прекратени, но вчера бяха подновени и първите 40 000 литра петрол бяха натоварени в цистерни за бензиностанциите в страната. Зауия доставя, освен петрол, и природен газ, дизел и бензин за страната.

На фона на информациите за все повече градове, паднали в ръцете на бунтовниците, идват информации за приближени на Кадафи, минали на противниковата страна. Бившият номер две на режима Абдел Салам Джалуд успя да избяга със семейството си в Тунис и оттам е отпътувал за Италия. Неговото бягство последва пристигането от визита в Италия в Тунис на шефа на либийската държавна петролна компания Омран Абукраа, който каза, че няма да се прибере в родината си, припомня Ройтерс. Преди това на страната на бунтовниците премина и висшият либийски офицер от силите за сигурност Насрала Мабрук Абдула, допълва ДПА.