Арестът на Сейф ал Ислам в туристическо селище в Западен Триполи - Абу Бар ал Тарбулси бепотвърден от Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста му.

Бунтовниците навлязоха в Триполи от Запад към 21 часа и твърдят, че контролират целия град освен резиденцията на Кадафи, Баб ал Азизия.
Те превзеха сградата на радиото и телевизията. В Триполи отново заработиха интернет и есемес съобщенията.

По-рано бунтовниците превзеха военната база на 32-а бригада, наречена "Хамис" на своя командир, 27-годишния син на Муамар Кадафи Хамис, напомня АФП. Тази база бе смятана за главно препятствие пред бунтовниците в настъплението им от запад към столицата.

В сраженията в Триполи са убити над 1000 души, твърди либийското правителство.

Как се стигна до този развой:


24.00
Либийските бунтовници заявиха късно снощи, че двама от синовете на Mуамар Кадафи са арестувани, съощи телевизия "Ал Джазира", цитирана от световните агенции. Бунтовниците съобщиха също, че са навлезли в Зеления площад близо до резиденцията на Кадафи. Силите на Кадафи са отстъпили, а много от войниците на режима са пленени. Телевизията показа жители на Триполи, приветстващи бунтовниците. Преходният национален съвет съобщи, че бригадата, отговаряща за охраната на Кадафи, е сложила оръжие и се е предала на бунтовниците, съобщи телевизия "АЛ Арабия".

22.00

Режимът на Муамар Кадафи се сгромолясва тази вечер, заяви НАТО, след като либийски бунтовници навлязоха в Триполи. Бунтовниците превзеха квартали в града.

21:00
Предградието на либийската столица Триполи Таджура е било завладяно от либийската опозиция.

20:49
Ожесточени престрелки с леко оръжие избухнаха тази вечер близо до хотел "Риксос" в центъра на Триполи, където са отседнали чуждите журналисти, съобщи кореспондент на Франс прес. Верни на Муамар Кадафи мъже, въоръжени с автомати Калашников, са заели позиции пред хотел "Риксос" и стрелят към изток, вероятно срещу бунтовници, добавя кореспондентът. Журналистите са изнесли бели чаршафи, на които са изписани латинските букви TV - телевизия - за да не стрелят срещу тях. Шефът на хотела, който е швейцарец, и останалите хора от управата са напуснали хотела. Служители били заплашвани по телефона, че хотелът ще бъде нападнат, защото в него има официални лица, добавя АФП. В хотела има неколцина представители на режима, придружени от въоръжена охрана.

19:55
Либийският лидер Муамар Кадафи заяви в аудиопослание, предадено тази вечер по държавната телевизия, че няма да се предаде и ще остане в Триполи докрай. Той призова привържениците си в цялата страна да освободят столицата от настъпващите бунтовници, предаде Ройтерс. Кадафи изрази опасения, че Триполи ще изгори. Той обеща да раздаде оръжия на онези, които пожелаят да се бият с бунтовниците. Либийският лидер се зарече, че няма да се предаде, няма да се оттегли от властта и ще победи в битката за Триполи.

19:50
Бунтовниците, настъпващи към Триполи от запад, са на 12 км от столицата, съобщи кореспондент на Франс прес. Колона от стотина коли, превозващи бунтовници, се придвижва към от запад Триполи. По пътя ликуващи хора ги приветстват с изстрели във въздуха, добавя АФП.

19:40
В Париж президентът Никола Саркози призова настоятелно Муамар Кадафи да се оттегли от онова, което му е останало от властта и увери бунтовниците, че Франция продължава твърдо да ги подкрепя. "В този момент, когато в района на Триполи, в самата столица и в цяла Либия стават решаващи събития, президентът на Републиката поздравява бунтовническите бойци и либийския народ за куража", се казва в декларация, разпространена от Елисейския дворец. Саркози приканва Кадафи незабавно да заповяда на войските, които все още са му верни, да прекратят огъня, да сложат оръжие, да се върнат в казармите и да се поставят на разположение на законните либийски власти.
Съединените щати също заявиха по-рано, че дните на Муамар Кадафи като лидер на Либия са преброени, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на Белия дом Джошуа Ърнест. Той повтори често изразяваната от правителството на САЩ позиция, че либийският народ заслужава справедливо, демократично и мирно бъдеще.

19:03
Квартал Таджура - предградие на Триполи, е под контрола на либийските бунтовници, предаде Франс прес, като се позова на очевидец. Според цитирания източник силите на Муамар Кадафи обстрелват Таджура, но той остава в ръцете на бунтовниците, които са се снабдили с оръжия. Един от военните командири на опозицията прогнозира, че столицата Триполи ще бъде превзета до утре.

17:10
Бойци на либийската опозиция са пристигнали тази сутрин в столицата по море от Мисрата, предаде Франс прес, като се позова на бунтовнически говорител в града, който е на 200 километра на изток. Изпратените подкрепления са се присъединили към бунтовниците в Триполи и се сражават срещу войските на режима. Противниците на Кадафи контролират пристанищния град Мисрата от средата на май. Градът се намира на около 200 км западно от Триполи.

16:57
Самолети на НАТО бомбардираха по-рано днес укрепената резиденция на либийския лидер Муамар Кадафи "Баб ал Азизия" в центъра на Триполи, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Това стана в момент, когато бунтовнически части се сражават в столицата със силите на Кадафи. Либийските бунтовници обявиха по-рано днес, че самолети на НАТО участват в започналата снощи тяхна операция в Триполи под кодовото име "Морска сирена".

16:39
Най-малко 100 души са загинали в щурма на либийската столица Триполи през нощта на 21 август, съобщи телевизия „Ал Джазира”. Данните са на очевидци, телефонирали на медията. До момента няма официални данни за броя на жертвите на сблъсъците на силите на либийската опозиция с войските на Муамар Кадафи.