България му донесе и радост, и разочарования.

Последните години на Ашраф в България не бяха от най-хубавите в живота му. Въпреки че е благодарен на родината ни заради свободата, която получи, тук Ашраф ал Хаджудж преживя един неуспешен брак и разочарованието от напразните надежди да има собствен дом и работа.

Впоследствие се разбра , че и изборът му на „булка” е бил от най-лошите – българската му съпруга – плевенчанката Оля Мегова, се оказа част от семейна банда измамници. Тя и до днес е длъжница в десетки хиляди на много измамени от нея хора, и се е покрила някъде заедно с майка си и сина на Ашраф - Раян. Още преди палестинецът да напусне България с втората си съпруга, която по ирония на съдбата се казва Олга, бившата Ал Хаджудж – Оля, отказваше той да види детето си. Без да знаят подробности около драмата, някои политици опънаха чадър върху плевенчанката, назначиха я като експерт във Фонд „Земеделие”, без тя да има образователен ценз и компетентност за това, и я подсигуриха с телевизионен ефир, за да плюе на воля Ашраф, в негово отсъствие.

По едно време Оля Мегова дори обяви, че ще пише книга за брака си с Ашраф, а после изчезна от публичното пространство и до настоящия момент е на издирване от възрастната столичанка Йорданка Кошева, която я осъди. Бандата Мегови бе на път да открадне апартамента на сем. Кошеви на бул. „Македония” 40 и само публикациите в пресата помогнаха това да не случи.

Сагата с имотните измами на Мегови – Оля, нейната майка и любовникът на майка й – Николай Тошковски, се разкри още в първите години, след като Ашраф свърза живота си с хора, които както се оказа, не е познавал достатъчно. Всъщност, връзката между него и Оля Мегова, е била осъществена по молба на майката на Оля – Милена, с помощта на ексминистър Гергана Грънчарова-Паси, която повярвала в „приказката”, че Оля Мегова се влюбила в палестинеца от пръв поглед. Запознатите със съдебните дела, обаче, станаха наясно, че всъщност Ашраф е бил нарочена жертва на групата измамници, които са искали да попаднат в „каймака” на обществото покрай него, и да се облажат покрай еуфорията с освобождаването на медиците.

В крайна сметка, Ашраф разбира, че жената, с която наивно свързва живота си, е измамница; че е станал баща на дете, което не може да вижда; че България няма да му подсигури дом като на другите родни медици; че не може да си намери работа у нас. Тогава, пред една медия, напълно отчаян, той сподели: ”Бракът ми с Оля бе втори либийски ад! Оля е патологична лъжкиня и измамница!”, проплака той.

В това вече бяха убедени и много разследващи журналисти, както и полицията и съда. Проплакалите от Мегови се оказаха много. Районът, в който основно са действали, бе около столичния „Руски паметник”, макар да има и изключения с други адреси в София. Основната схема на измамите също е една и съща: наемане на жилище на самотник, или възрастен човек, неплащане на наема и консумативите, опити за присвояване на жилището с фалшиви документи и заплахи, и бягство, при провал на плановете.

Зад гърба си Мегови оставиха 3 смъртни случая с ограбени от тях хора и дългове към много други: столичаните Кошева, сем. Белкини, сем. Младжови, братята Славкови и др. До съд и осъждане стигна само Йорданка Кошева, но тя в продължение на много години не може да си получи парите, присъдени й по делото – над 20 000 лева, както и да премахне от адресна регистрация на собственото си жилище... Оля Мегова. Полицията и ЧСИ така и не могат да открият бившите роднини на Ашраф, които дължат пари на много хора!..

Самият Ашраф се ожени за втори път на 27 юли 2012 г. за украинската преводачка Олга във Варна, но не покани на сватбата си сестрите, с които дели мъки и килия 8 години в либийските арести и затвори. Никой от тях не споделя истинската причина за негласния разрив между тях. Самият Ашраф никога не каза нищо лошо за когото и да било от тях, но беше огорчен от това, че не получи жилище в България.

Ашраф замина с новата си булка за Холандия, като още тук сложи „чертата” между миналото и бъдещето си. Почти паралелно с втората му сватба, гръмна нов скандал с бившата му Оля – и столичанката Дора Савова даде на съд бившата Ал Хаджудж за дългове, като нейна хазяйка и собственик на жилище на ул. „Мокренски проход” 23. Савова станала поредната жертва на Мегови, които продължаваха едновременно да пробиват с името на Ашраф и да го петнят по всякакъв начин.

Междувременно почина собственикът на апартамент на ул „Георги Софийски” 38 в столицата – музикантът от Софийска филхармония Александър Славков, чийто брат и до днес кълне за дългове бившите „роднини” на Ашраф – Мегови. Те оставили в квартирата на брат му дългове не само от наеми, но и към Енергото и ВиК.

По време на бракоразводното си дело с Оля Мегова, Ашраф се принуди да публикува във вестник адреса и телефона си в Холандия, защото Оля Мегова лъжеше в съда и през телевизионния ефир, че той бил „избягал”. Ашраф даде интервю, в което каза: „Свързах живота си с хора, които не съм познавал. Те очернят името ми пред българския народ – искат да ме изкарат неблагодарник, безделник и безотговорен баща. Изкараха ме мюсюлманин, фанатик и какъв ли още не. А моето семейство е интелигентно и образовано, винаги сме живели честно, не сме се занимавали с измами. Всичко това, което преживях в Либия,.. не вярвах че съдбата ще ми сервира и това!.. Първият път, когато тръгнах за Холандия, Оля ме излъга, че ще дойде при мен с детето. После ми се обади и каза, че Раян е болен и има нужда от пари. Изпратих й всичко, което имах. И те с майка й отиват при Гергана Паси, която ни беше кума, и започват да говорят небивалици за мен. Не са имали изобщо намерението да доведат детето при мен – чакали са само облаги покрай името ми. И понеже не ги получиха, почнаха да ме чернят. Толкова съм бил наивен - от медиите в България разбрах, че са измамници.

Свободата в първите дни в България ме бе заслепила дотолкова, че да не виждам ясно – повярвах като малко дете, че някой се е влюбил „от пръв поглед в мен”, без изобщо да подозирам коварството...Незнаенето на езика ме ограничаваше в общуването, така че не можех да се осведомя що за хора са тия, с които свързвам живота си. В един момент се озовах без истинско семейство, без работа и без приятели. Нямах друг избор, освен да замина!..

В Холандия разбрах истинското лице на Оля Мегова. Осъзнах и че синът ми ще расте без мен, сред тези подли и измамни хора... Разводът беше същински ад от лъжи...Когато Оля разбра за новата жена в живота ми, която бе до мен в най-трудните моменти, тя започна да ни праща заплашителни имейли, направи всичко, за да ме лиши от финансирането на фондацията „Талентен шанс”, която ме подкрепяше; при всичките ми идвания в България отказваше да видя сина си, а през май 2010-а открито ме рекетира да й дам 40 000 евро кеш, за да зърна детето.
Не прие подаръците ми от него и не позволи на родителите ми да видят Раян. Това беше жестокост към моята майка!.. Всичко, което Мегови са искали от мен, бяха пари, пари, и пак пари. ”

Когато за втори път се ожени, Ашраф долетя тук от Холандия и тогава каза: „Обичам България. За мен тя се превърна във втора родина. Обичам природата на България, обикновените хора тук... Но за мен България е вкусът на свободата и болката от предателството, безпаричието и липсата на перспектива!.. За жалост, плановете ми да остана тук за постоянно, не могат да се реализират. И може би е по-добре да бъда по-близо до родното си семейство в Холандия – да започна за кой ли път живота си... отначало!..”

Ашраф Ал Хаджудж осъди Либия за мъченията си в затвора, където лежа заедно с шестте български сестри, на 1 милион евро. На толкова оцени страданията му Хагският съд. Няма сведения дали е получил тези пари, защото още през 2012-а, когато приключи делото, всички се съмняваха, че това ще се случи, заради промяната в политическата обстановка в Либия. Още тогава Ашраф каза някак примирено: „Гледам на невзетия милион повече като на едно морално възмездие за мъченията, които несправедливо преживях. В Холандия нямам право да работя „на черно”, нито да ползвам социални осигуровки, така че пари ми трябват, за да живея и да следвам, но дали ще ги получа е въпрос?!? Обръщам се към българските медици с обич – с тях преживяхме целия онзи ад – това е наша победа!.. Но те се прибраха при близките си, отърсиха се от раните си, а моят ад продължи с ужасния ми брак в България. Не знаех езика и нямаше кой да ми каже с какви хора се сродявам... Постъпих наивно и си платих за това!..”

Оттогава насам Ашраф е в Холандия и както разбираме от съпругата му Олга, вече отказва да коментира освобождаването си, както и да си спомня миналото. „Иска да гледа напред, да градим живота си. А това е невъзможно, когато преживяваш спомените си всеки път отново. Поздрави от дъждовна Холандия!..”, отговори за Дир.бг вместо Ашраф съпругата му Олга.