"Правителството на Либия иска от съдиите да кажат, че делото е недопустимо", заявиха адвокатите на Триполи във внесен днес в МНС документ, съобщи БТА.

Триполи поиска от съдиите също така да анулират молбата на МНС да му предаде Сейф ал Ислам.
Той бе задържан на 19 ноември 2011 г. в южна Либия. Срещу него е издадена международна заповед за задържане от МНС за престъпления срещу човечеството, извършени след 15 февруари 2011 г. при репресиите на народното въстание в Либия, което прерасна в гражданска война.

По-рано либийското правителство бе обявило намерението си да внесе до 30 април документ, в който се оспорва компетенцията на МНС да съди Сейф ал Ислам, когото Триполи иска да съди на своя територия. Синът на Муамар Кадафи е държан в плен от либийски революционери в Зинтан, на 180 км южно от Триполи. Освен МНС либийското правителство трябва да убеди и местните власти на Зинтан да освободят Сейф ал Ислам ако смятат да го съдят, отбелязва Франс прес.

Преди дни главният прокурор на МНС Луис Морено-Окампо заяви, че Либия разполага с доказателства, че Сейф ал Ислам е ръководел набиране на наемници и избиване на хора.