Церемонията се състоя в столицата Бенгази, съобщи БТА. Участниците изразиха намерението си да спрат десетилетното маргинализиране на Източна Либия при управлението на бившия лидер Муамар Кадафи и определиха съвет, който да ръководи делата на новосъздадения район, простиращ се от централния крайбрежен град Сирт на запад до границата с Египет на изток.

Преходният национален съвет, изпълняващ ролята на временно правителство, многократно се е изказвал против обособяването на източната част на страната като отделен район, предупреждавайки, че това може да доведе в крайна сметка до разпадането на Либия.

За ръководител на управляващия съвет на Източна Либия беше определен Ахмед ал Зубаир, най-дълго прекаралият зад решетките политически затворник по времето на Кадафи. Ал Зубаир, който е също така член на временното правителство, обеща да защитава правата на района, но каза, че оглавяваният от него съвет признава ПНС като представител на Либия в международните дела.

Участниците в церемонията в Бенгази отхвърлиха избирателен закон, определящ 60 депутатски места за Източна Либия в 200-членния парламент, който трябва да бъде избран през юни.

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил заяви по-късно, че обявената автономия на Източна Либия е резултат от чуждестранен заговор и има риск за разделение на страната, предаде Ройтерс. "Със съжаление казвам, че чужди страни финансираха и подкрепиха този заговор, който започна в източната част на страната", отбеляза жалил, според когото приятелски арабски страни са финансирали метежа в източната част, за да не бъдат заразени от революцията. "Призовавам моите братя, либийския народ, да бъдат наясно и нащрек за конспирациите срещу тях и да осъзнават, че някои хора водят страната обратно в дълбоката пропаст", допълни той.

В началото на февруари синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Саади, който бе арестуван в Нигер, предупреди за неизбежно въстание против новите власти в Либия. Той разказа, че поддържа контакт със съотечествениците си, сред които имало много недоволни от настоящата управа на Либия.

Тогава британският вестник "Гардиън" написа, че Преходният национален съвет не успява да овладее въоръжените групи и страната е пред разцепление. Демонстранти в различни части на Либия обвиняват временния кабинет, чиито заседания продължават да протичат тайно, в липса на прозрачност, включително що се отнася до съдбата на растящите приходи от петрола.