Вадят тефтерчето на Левски на 16 юли

stat
07:33  |  17 март 2017 | Общество / Автор Николай Големанов /  
Из тефтерчето на Левски. Тук той си е записал Ботевата творба ”Не плачи, майко, не тъжи...” Из тефтерчето на Левски. Тук той си е записал Ботевата творба ”Не плачи, майко, не тъжи...”
Сн.: Dir.bg

Тефтерчето на Васил Левски ще бъде показано за няколко часа в Националната библиотека "Св. св Кирил и Методий" на 16 юли, 2 дни преди 180-годишнината от рождението му.
Това съобщи директора на библиотеката доц. Красимира Ангелова, цитирана от "24 часа".

Всеки, който иска да види оригинала може да дойде в София на 16 юли, неделя. Иначе той се пази в трезора на Българската народна банка.

На самата рождена дата на Апостола - 18 юли, Националната библиотека ще извади ценни исторически документи за него.

Президентът Румен Радев ще присъства на събитието. Той ще бъде и патрон на инициативите честването на 180 години от рождението на Апостола

Подготвя се достъпен електронен вариант на реликвата

Издателска къща "Труд" - част от групата на "24 часа", ще публикува уникален вариант на тефтерчето, което е с новите сканирани и обработени файлове, дело на Пейо Пеев. Той е младият компютърен спец, който се е заел издаде джобния бележник на Апостола в електронен вариант.

Националната библиотека ще го представи на сайта си в дните около годишнината. Тефтерчето ще може да бъде прелиствано и четено, включително от мобилен телефон. Така ще бъде демократизиран и улеснен достъпът до тази реликва, която напуска очертанията на трезора на БНБ само в изключителни случаи.

Тефтерчето на Левски е издавано пет пъти от 1929 година досега.

Комитетът за отбелязване на 180 г. от рождението на Левски обсъди в присъствието на министъра на културата Рашко Младенов националния план за отбелязване на юбилея.

В четири града ще са най-важните точки на честванията - Карлово, Ловеч, Велико Търново и София.
Последно в Общество


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.