Той добави, че най-интересните части от доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ все още са засекретени (препоръките за събиране на вземанията - б.р.) и това го прави едно поучително четиво.

"КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от тази, която аз управлявам", каза още Хампарцумян. 

Преди два дни бе оповестено, че в доклада на "Аликс Партнърс" изрично е посочено, че основният акционер в КТБ Цветан Василев и негови съучастници са източили от банката 2.5 млрд. лева. Анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти-кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно или неправомерно извлечени от Банката.

5 милиарда лева достигат несъбираемите кредити, раздадени от фалиралата КТБ. Тези пари на практика са безвъзвратно изгубени, тълкува в. "Сега" доклада. Към момента на затварянето на банката общият размер на кредитите е надхвърлял 5.7 милиарда лева. Не повече от 800 милиона лева от тях могат да бъдат събрани, се казва още в доклада.

Според разследващите възможностите за връщане на милиардите от КТБ са илюзорни. Максимумът, който може да бъде събран, е 800 млн. лв. Това е около 15% от заемите в банката.

Очакванията на "Аликс партнърс" са по-песимистични и от тези на финансовия министър Владислав Горанов, който наскоро предрече събираемостта в банката да бъде около 20%.

До момента, за над една година работа, синдиците на КТБ са събрали едва 115 млн. лв., показват сметки на база на седмичните им отчети. Това са вземания от физически лица и фирми по дължими от тях кредити.

От "Аликс Партнърс" твърдят, че 243-ма корпоративни клиенти на банката са имали 472 неизплатени заема. Голяма част от кредитите са били с незначителни или никакви обезпечения.

Схемите за източване са много - банката е кредитирала дружества без история, давала е кредити за изплащане на други заеми, теглени от самата нея. Отпускани са кредити без обезпечения, както и заеми за купуване на дялове във фирми - собственост на КТБ.

Международните експерти посочват и кои са най-големите рискови експозиции. Стойността на отпуснатите кредити, заплашени от невъзвръщаемост към "Петрол" и предприятия, свързани с компанията, е 411 млн. лв.

Към БТК рисковите заеми са на стойност 448 млн. лв. Те са стигнали до компанията след няколко нива.

Най-голяма е рисковата експозиция към "Родина пропъртис" и свързани към нея фирми - 641.5 млн. лв.

В личния си блог Илиян Василев също изтъква, че с прогнозната оценка на "Аликс партнърс" за осребряване на масата на несъстоятелността става ясно, че скоро пари във фонда за гарантиране на влоговете няма да постъпят, или поне в мащаби, които да позволят връщането на заема от 3.5 млрд. лв,

Той потвърди също така, че в банката има финансиране на проекти на Цветан Василев чрез специални инвестиционни дружества, което е конфликт на интереси и свързани лица. Остава да се докаже, че този акт е наказуем.

Относно липсата на обезпечение, Илиян Василев смята, че извън спекулациите между тезите на Делян Пеевски и прокуратурата, от една страна, и на Цветан Василев - от друга, при анализа е най-важно да се оцени какво има срещу тези кредити, какви оценки на риска, история и достоверност на приходите и т.н.

"Има закупени активи, някои от тях при изгодни цени и със запазена, дори увеличена стойност. Тоест има бизнес логика за направените инвестиции. Виси големият въпрос защо банката няма право да се разпорежда с тях като обезпечение в случай на непогасяване на кредитите. Не съм сигурен дали синдиците имат тази възможност, но съм сигурен, че държавата можеше с активна намеса и влизане в банката да сложи ръка върху основните активи, закупени с кредити. Ако целта беше да се върнат парите. Но не е", подчерта Илиян Василев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Полезен ли е докладът на "Аликс партнърс"?