Така Левон Хампарцумян обясни в ефира на БНТ, че държавата трудно ще събере много пари от КТБ.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви уверено, че държавата ще си върне парите, които даде за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, и догодина ще строи с тях магистрала "Хемус".

В края на миналата година държавата отпусна 3.4 млрд. лв. за КТБ през ФГВБ за изплащане на гарантираните депозити.

Само преди дни обаче и депутатът от БСП Георги Кадиев прогнозира, че държавата ще си върне едва 1/20 от вложените средства.

Хампарцумян смята, че е трудно държавата да си вземе всичко от КТБ. Това е така, защото тези, които крадат парите, действат бързо и незаконно, а тези, които се опитват да ги върнат, спазват закона, а това отнема време, обясни банкерът.

Той отрече варианта за повторение на случилото се с КТБ.

"Малко сме в положението "парен каша духа". Не мисля, че скоро може да има втори такъв случай", каза експертът, но препоръча да се вземат превантивни мерки.
Според Хампарцумян голяма част от активите на КТБ са били извадени от нея преди скандала около нея.

Цялата политическа класа се ужаси от това, какво се случи с КТБ, но е факт, че растежът на тази финансова институция не би бил възможен най-малко без мълчаливото съгласие и знание на властта, смята банкерът.

Хампарцумян коментира още, че най-вероятно лихвите по кредитите ще падат - нещо, което прогнозира днес в интервю за "Труд" наследникът му на поста председател на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

"В България има около 30 банки и всяка си търси нишата. Много важно е, че на България й предстои да влезе в европейския централен надзор. Това ще ни даде допълнителна степен на интеграция в еврозоната", коментира Хампарцумян.