Сигналът за оставен на паркинга пред Терминал 1 микробус с белгийска регистрация е подаден днес към 12.50 часа.

На място веднага пристигнаха барети, гранични полицаи, пожарникари и екипи на Спешна помощ. Районът беше отцепен от служителите на СДВР, а бусът бе изведен на безопасно място. 

Експерти по взривните устройства, облечени в специални защитни облекла, изкъртиха вратите на багажника на буса и използваха специален робот, който извади куфар и няколко други багажа. 

Към 15 часа от пресцентъра на МВР съобщиха, че спецекипи проверяват за съмнителен багаж, но до този момент не беше открито сaмоделно взривно устройство.

Вижте снимки >>
 
Към 16.30 часа екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ извършиха контролирано взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса. Взривно устройство не е открито, продължава огледът на микробуса, съобщиха от вътрешното ведомство към 17 часа.

Половин час по-късно от пресцентъра уточниха, че проверката е приключила и в буса не е намерено никакво взривно вещество. Екипите на СОБТ се изтеглят, предстоят последващи процесуално-следствени действия по оглед на буса, които ще бъдат извършени от служители на СДВР.

От МВР подчертаха, че са спазили всички процедури, предвидени при такъв вид сигнали, като им е било оказано пълно съдействие от служителите на дирекция „Сигурност” на летището. Установен е водачът на микробуса, както и посоката му на придвижване. Подробности обаче не се съобщават.

Първоначално обаче на журналистите беше дадена подвеждаща информация.

"Действително има бус, в който е открито взривно устройство на Терминал 1", заяви малко след 14,30 пред журналисти Даниела Велева, експерт по връзки с обществеността към летището, предаде „Фокус”.

Малко по-късно от ръководството на аеропорта заявиха, че всъщност имало само съмнения за бомба. От там уточниха, че всяко превозно средство, което престои повече от 12 часа на летището, се проверява.

Комисар Антонио Ангелов, директор на дирекция "Гранична полиция" допълни, че съмнителният бял микробус е бил оставен на паркинга в 01.00 часа през нощта, а собственикът му - чужденец, е излетял в 5 часа тази сутрин със самолет. Ангелов отказа да съобщи накъде е отпътувал той, но каза, че бусът отговоря на определен рисков профил. 

Обучено куче е реагирало на наличието на взрив и това породило съмненията за експлозиви. По-късно и специализиран уред потвърдил това, уточни комисарят.

Летището продължава да работи, като директорът на аеропорта Христо Щерионов съобщи, че до полунощ всички полети ще бъдат изпълнявани от Терминал 2. Пътниците, които вече са на Терминал 1, ще бъдат превозени със служебен транспорт на летище София до другия терминал.

Автобусите от линия "84" временно не обслужват Терминал 1, а се движат по скъсен маршрут до Терминал 2, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Това е поредният сигнал за изоставен багаж в столицата - преди дни на няколко пъти полицията отцепи района на Лъвов мост заради сигнали за оставени куфари.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?