Георги Найденов, чието име се съобщава за първи път, е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 326, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 2 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че на 23 юни, около 22,40 часа, Найденов позвънил от мобилен телефон на спешния номер 112 и заявил на дежурен оператор, че на летище е поставена бомба.

След сигнала незабавно на място пристигнали барети от СОБТ-МВР, които, заедно със служители на ГПУ-София, извършили проверка за наличие на взривно устройство. Такова не беше открито, но през това време достъпът и до двата терминала на летището беше блокиран, като намиращите се там пътници и посрещащи бяха изведени от сградите. Пътниците пък останаха в самолетите.

Разследването по делото продължава, подчертаха от прокуратурата.

По неофициална информация на bTV Найденов е общ работник на летището и най-вероятно е бил пиян, когато е подал сигнала, представяйки се с женското име Димитринка. В нетрезво състояние той е бил задържан в букмейкърски пункт на следващия ден.

Мъжът може да бъде наказан не с присъда, а с глоба от 10 000 до 20 000 лева, съобщи вчера шефът на подразделението "Аерогари" към Гранична полиция комисар Милен Пенев.

През март миналата година беше задържан 20-годишен старозагорец, отправил фалшива бомбена заплаха за летище София. Ангел Генов беше осъден на пробация за срок от 2 години.