За прекратяването на поръчката премиерът първо съобщил на чистачките на аеропорта. Заради техния протест под наслов "Летище София замириса" премиерът научил за проблема с този конкурс, става ясно от публикация на една от чистачките - Евелина Петрова, във Фейсбук.

"Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да! Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-Председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището. Той се е запознал с целия ни казус, с всички подробности преди да вземе това решение", пише Петрова в групата "Летище София замириса" в социалната мрежа.

"Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко, което бушува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиерът. Г-н Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни! Господин Борисов, Бог да Ви благослови!" - завършва Петрова.

Съобщението й е споделено и на Фейсбук страницата на министър-председателя.

По-късно пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов заяви, че обществената поръчка вече е спряна, предаде "Фокус".

Пратих министър Московски и хора, на които вярвам, да проверят и чистотата и начина, по който се поддържа аерогарата. Възложих да проверят и разпоредих да я спрат”, обясни премиерът.

По думите му, чистотата е на отвратително ниво, не се поддържа така, както трябва, затова Борисов не вижда смисъл от тази обществена поръчка няколко месеца преди летището да бъде дадено на концесия. 

Първо, това е голяма поръчка, второ се подготвят документите за концесия. Трето заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина. В същото време и аерогарата и РВД в момента заради огромния трафик, който има на пътуващи, са на много добри печалби, имат пари, така че нищо не се налага в този сектор да се прави това”, коментира министър-председателят.

Малко след 19 ч. десетки служителки на фирмата за почистване се бяха събрали с децата си на летище София с букети, за да посрещнат премиера Бойко Борисов, съобщи bTV.

"Благодарим ви, г-н Борисов! Сто семейства ви благодарят", казаха в хор чистачките.

Заради отлагането на преговорите между Великобритания и ЕС в Брюксел, на които присъства и премиерът Борисов, чистачките проведоха с него конферентен разговор по Skype.

Една от служителките подари на Борисов метла с цветовете на българското знаме, с която министър-председателят да измете всички, които участват в корупционни схеми, съобщи "Фокус". В отговор на това премиерът се пошегува, че ще използва метлата, но след нея ще трябва да мине и с парцал, за да изчисти всичко. Той се извини на служителите, че не може да се срещне лично с тях заради отлагането на заседанието на Европейския съвет.

Поръчката

Обществената поръчка е на обща стойност 12 милиона лева. Тя бе обявена след решение на Министерство на транспорта да наемане на външна фирма за почистването терминалите, а в навечерието на Коледа директорът на летището Христо Щерьонов подписа 4-годишен договор с външна фирма. Това предизвика протести на чистачките на аеропорта, заради притеснения, че някои от тях ще изгубят работата си.

Според правителствени източници съмненията на премиера за обществената поръчка е, че в разпределянето й е замесена компания на бизнесмена Александър Сталийски, съобщава "24 часа".

Не я зная тази фирма. За първи път я чувам. Аз подкрепям чистачките. Винаги е било чисто на летище София”, категоричен бе обаче Сталийски, потърсен за коментар от вестникът.

Бизнесменът бе сочен за един от най-близките на Борисов, като двамата често спортували заедно според медийни публикации. Освен с бизнес, той се занимава и с културизъм и дори е шеф на федерацията. Името на сина на бившия военен министър от 90-те години Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова излязоха и като едни от големите вложители във фалиралата банка КТБ.

Преди ден стана ясно, че по искане на премиера общините Варна, Бургас и София спират едни от най-големите си обществени поръчки

Преди това правителството спря процедурите за АМ "Хемус" и няколко големи обществени поръчки.

Вчера Борисов обясни, че няма външен натиск да спира обществени поръчки, а че амбициите му са България да бъде пример и смята, че управляващите ще го направят.


АНКЕТА: Одобряватe ли кампанията за спиране на поръчки?