От години тя организира протести срещу управлението на Путин, съобщи в сряда сайтът "Биволь".

От пресцентъра на МВР потвърдиха информацията.
"Задържането на Кобляков е по искане на Интерпол', предадоха bTV и  Медиапул.
"В случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста", допълниха от вътрешното министерство с обяснението, че няма как да кажат от коя държава е дошла заявката.
От МВР обясниха, че прокуратурата вече трябва да е уведомена.

Сайтът "Бивол" информира, че от пресцентъра на държавното обвинение първоначално са казали, че "на този етап прокуратурата сведения няма да дава" и за повече подробности трябва да се пита Софийския градски съд. Впоследствие говорителят на държавното обвинение Малина Александрова е казала пред сайта, че в "прокуратурата такъв случай няма".

Бизнесменът Николай Кобляков е бил задържан въз основа на заповед, издадена от Интерпол по искане на Русия, пишат руски вестници.
В сряда самият Кобляков писа във Фейсбук, че "по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол", откаран е в български затвор и скоро ще бъде съден с оглед екстрадиране в Русия, съобщава "Новая газета".

Кобляков е организирал протести в защита на "Пуси Райът" и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл. Активистът е с френско и руско гражданство, а при екстрадиция в Русия положението му би се утежнило значително.
Френското посолство е информирано и е осъществило нужните контакти с българските власти, но не разполага с повече информация.

Асоциацията "Рюси-Либерте" публикува призив до българските власти да не екстрадират бизнесмена в Русия.

По процедура МВР е задължено да задържи всеки един български гражданин или чужденец, който е пуснат за издирване през системата на Интерпол. Впоследствие се информира прокуратурата и се задейства процедурата за екстрадиция пред българския съд, който решава окончателно.